Na današnji dan rođen je ser Ijan Mekelen: Glumačka legenda koja je dala život Gandalfu i Magnetu

Jedan od najboljih šekspirovskih glumaca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Čuveni britanski glumac ser Ijan Mekelen danas puni 81. godinu, a nas već godinama uveseljava svojom čarobnom glumom.

Ova legenda je rođena 25. maja 1939. godine u Lankaširu, Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovaj talentovani pozorišni glumac se neočekivano proslavio glumom u svetski popularnim franšizama. Prvo se transformisao u čuvenog antagonistu Magneta u filmovima “X-man”. Dok je već sledeće godine postao najmoćniji čarobnjak na svetu – Gandalf u trilogiji “Gospodar prstenova”, a zatim i u “Hobitu”. Poznat je i kao jedan od najboljih šekspirovskih glumaca, i dalje se priča o njegovim interpretacijama Ričarda trećeg i Kralja Lira.

Foto/Printscreen/Youtube

“Mislim da je moje interesovanje za glumu počeo kada sam shvatio da u mladosti nisam mogao da pokažem svoje boje. Gluma mi je pomogla da iskažem svoje emocije, i da zaista pokažem sebe – što nisam mogao da uradim u stvarnom životu. Dugo sam mislio da će na mom grobu pisati: Ovde leži Gandalf, napokon je “izašao iz ormana”. Zato molim sve mlade ljude da žive svoj život onako kako žele, da budu iskreni i hrabri. Kada sam bio mlad nisam smeo da kažem da sam gej, čak je bilo zakonom zabranjeno, ali zato sada pokušavam da srušim zidovi kako bi nove generacije mogle da žive slobodno”, rekao je svojevremeno Ijan Mekelen.

Foto/Printscreen/Youtube

Objasnio je da je došao u dodir sa svojim emocijama i shvatio sebe kada je počeo da proučava Šekspirova dela – “Šekspir je bio veliki čovek, uvek je u njegovim delima ljudskost bila najbitnija. Imaju više imaginacije od bilo koga, a voleo je ljude i to se vidi iz njegovih dela, zato mi je toliko važan”, dodao je Mekelen.


Ser Ijan Mekelen nas sve zadivljuje svojim talentom i inspiriše nas, a mi smo odlučili da izdvojimo njegovih 5 najboljih uloga:

Gandalf – “Gospodar prstenova”

Kralj Lir 

Magneto – “X-man”

Ričard III

Fredi Tornhil – “Vicious”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar