Nizak pritisak u gumama ugrožava bezbednost: Kontrolu možete obaviti na dva mesta

U poslednjih nekoliko meseci, većina vozila je stajala na parkingu ili je veoma malo korišćena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / PublicDomainPictures

Bezbednost u saobraćaju zavisi od mnogo faktora. Na neke ne možemo direktno da utičemo, ali ima dosta toga što možemo sami da uradimo kako bi bili bezbedniji. Redovna kontrola pritiska vazduha u pneumaticima je samo jedan o načina da damo svoj doprinos. Ne oduzma mnogo vremena, a mnogo znači…

U poslednjih nekoliko meseci, većina vozila je stajala na parkingu ili je veoma malo korišćena. Sada je sve više vozača na ulicama i putevima, neki su zamenili zimske pneumatike letnjim, neki nisu ili uopšte to ne rade, ali za sve je podjednako važno da pritisak u gumama bude odgovarajući.

Redovna kontrola

Zbog toga treba obaviti kontrolu u vulkanizerskim servisima ili na benzinskim stanicama, budući da izduvani pneumatici ne samo da povećavaju otpor kotrljanja, potrošnju goriva i zagađenje, već otežavaju upravljivost i manevarske sposobnosti, te izrazito nepovoljno utiču na bezbednost.

Konačno, nedovoljan pritisak dovodi i do oštećenja pneumatika, odnosno potpunog gubitka pritiska!

Takođe, treba voditi računa da pritisak u gumama bude u granicama onog koje preporučuju proizvođači. To znači da ne treba da bude ni previsok, jer se na taj načni smanjuje kontaktna površina sa podlogom, tj. prijanjanje, povećava zaustavni put prilikom kočenja i, naravno, oštećuje sam pneumatik.



Izvor: TopSpeed.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar