Nemate inspiraciju za leto? Možda je ovo krstarenje pravo rešenje za vas (VIDEO)

Plovite rekom koja je spojila nespojivo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Beograd- Dunav
Foto/falco/Pixabay

Izbor za letnju avanturu ove godine može biti krstarenje Dunavom.

Svi koji su jednom krstarili ovom moćnom rekom od Beograda do Đerdapa, kažu da se lepota Dunava ne može opisati, ali se može doživeti.

Šta se sve ploveći Dunavom može videti

Prva znamenitost na ovom putu je Smederevska tvrđava, koju je kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428-1439 godine. Zbog velike brzine kojom je građena, mnogi graditelji su umirali od iznemoglosti, a za glavnog krivca, narod je proglasio despoticu Jerinu – ženu despota Đurđa kojoj je i do danas ostalo ime “prokleta”.

Smederevska tvrđava
Foto/Wikipedia

Legenda kaže da je ona, pre nego što su osvajači prodrli u utvrđenje, zakopala blago negde na teritoriji tvrđave, da ga nikada ne nađu. Blago do danas nije pronađeno, a iskopavanja u tvrđavi i dalje traju, pa ako posetite ovo mesto zaista ćete imati utisak da se istorija dešava bukvalno pred vama. Godine 1459. godine pala pod tursku vlast i to je bio kraj srednjovekovne srpske države. Smederevska tvrđava ima trougaoni oblik i 25 visokih kula po kojima je i danas prepoznatljiva. To je danas najveća očuvana ravničarska tvrđava u Evropi.

Smederevska tvrđava
Foto/Wikipedia

Sledeća stanica na ovom putu je ušće reke Morave u Dunav, pored srednjovekovne Ramske tvrđave, u delu gde je Dunav najširi na prostoru Srbije. Ramska tvrđava sagrađena je krajem XV veka na mestu sa kog se kasnije bezbedno ulazilo i izlazilo iz okupirane Srbije. Sagradio ju je turski sultan Bajazit II.

Ram tvrđava
Foto/Wikipedia

Ram je bio artiljerijsko utvrđenje na Dunavu. Neposredno pored tvrđave nalaze se ostaci turskog karavansaraja (karavan stanica, mesto gde su odmarali učesnici karavana) stari 6 vekova. To je jedini sačuvan karavansaraj u Srbiji i može se reći da je to prvi turistički objekat podignut na najvažnijem putu sa Balkana ka severu prema Budimu i Beču. Nedaleko od tvrđave nalaze se ostaci rimskog vojnog logora Lederata.

Ramska tvrđava
Foto/Wikipedia

Dalje se plovidba nastavlja pored Srebrnog jezera i Velikog Gradišta.

Srebrno jezero
Foto/Wikipedia

Zatim se dolazi do Golubačke tvrđave, koja je podignuta na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, odakle se lako kontrolisao kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, te su se tokom XIV i XV veka, Ugarska i Srbija, a zatim i Otomanska imperija, borile da osvoje Golubačku tvrđavu.

Golubačka tvrđava
Foto/Wikipedia

Njeno ime na srednjovekovnim kartama ispisano je na različitim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik… i u svakom osnovu čini reč – golub. Legenda kaže da je ime dobila po lepoj meštanki Golubani u koju se zaljubio osmanski zapovednik grada. Odbijajući da uđe u njegov harem, Golubana je kažnjena tako što je okovana za stenu da bi se pokajala. Njeno odbijanje pokornosti turskom komandantu odvelo ju je u smrt. Po njoj, zvrđava je dobila ime Golubac, a stena, koja i danas viri iz Dunava, nosi ime ”Baba-kaj” što znači “pokaj se”.

Od Golupca se dalje plovi se kroz najdužu i najdublju evropsku klisuru, Đerdapsku, gde je Dunav i najlepši. Područje jedinstvene flore i faune svedoči o ostacima jednog od najstarijih naselja u Evropi. Prolazi se pored Donjeg Milanovca, zatim kroz Veliki i Mali Kazan, pored statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala, zatim pored Trajanove table i stiže do Kladova.

Dunav
Foto/falco/Pixabay

Na ovom putu nezaobilazna je poseta arheološkom muzeju Đerdap koji krije značajna svedočanstva o raznorodnim kulturama praistorijskog, rimskog i srednjovekovnog perioda na Dunavu i arheološkom nalazištu Lepenski vir, jednom od najstarijih urbanih naselja Evrope i sveta.

Lepenski vir
Foto/Wikipedia

Zatim treba obići i Hidroelektrane Đerdap, sagrađene 1974. godine, kao najveći projekat te godine u Evropi koji je značajno izmenio položaj Dunava, lokalnih sela i obližnjih kulturno-istorijskih spomenika.

Hidroelektrana Đerdap
Foto/Wikipedia

I naravno lokalitet Viminacijum – glavni grad rimske provincije Gornje Mezije i vojni logor, jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, nastao u I i trajao do početka VII veka. Ovo ahreološko nalazište je u blizini Starog Kostolca, na 12 km od Požarevca.

Dunav, kroz vreme bio je važan vodeni put, ali i granica među narodima. Spojio je nespojivo. Od izvora do ušća, na njegovim obalama je čak deset zemalja Evrope, koje svaka na svom jeziku Dunav različito zovu.

reka Dunav

Foto/Wikipedia

Poznati otkrivaju koje TAJNE KUTKE Srbije da posetite ovog leta: Kampanja “Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju” (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar