Pedofili i prevaranti neće švrljati Messengerom: Novi alati otkrivaju zloupotrebe

Aplikacija će prikazivati upozorenja, ali davati i savete za blokadu potencijalnih prestupnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Unsplash / Glen Carrie

Proteklih godinu dana vlade širom sveta vršile su pritisak na Facebook da odustane od planova o uvođenju end-to-end enkripcije, tvrdeći da pruža pokriće za kriminalce i, pre svega, pedofile na platformi. Sada kompanija uvodi u Messenger nove alate za otkrivanje zloupotreba i upozorenja, koja mogu pomoći u rešavanju problema na koji se pozivaju vlasti.

Reč je o funkcijama koje će ubuduće upozoravati kada se pojave poruke prevaranata željnih vašeg novca, ili potencijalnih zlostavljača dece.

Facebook će prikazivati upozorenja u Messengeru sa savetima i predlogom da blokirate potencijalne prestupnike. Funkcija je od marta dostupna na Android uređajima, a sada i na iOS sistemu, a koristi analizu mašinskog učenja komunikacija među milionima korisnika kako bi identifikovala sumnjivo ponašanje.

Poštovanje privatnosti

Facebook tvrdi da će otkrivanje takvog ponašanja biti bazirano samo na metapodacima, a ne na analizi sadržaja poruka, kako se ne bi narušila privatnost koju obezbeđuje end-to-end enkripcija i funkcija “Tajni razgovori”.

Kompanija je na svom blogu objasnila kako će to funkcionisati u praksi.

Situacija kada odrasla osoba šalje poruke ili zahteve za prijateljstvo velikom broju maloletnika mogla bi da bude primer kada bi Facebookovi mehanizmi mogli da uoče potencijalnog zlostavljača.

Foto / Pixabay / u_lxme1rwy

Predlog za blokadu

Procenjivaće se i nedostatak povezanosti između dvoje ljudi, što je znak da se ne poznaju, a uzimaće se u obzir i prethodni slučajevi u kojima su korisnici prijavili ili blokirali nekoga kao znak sumnjivih radnji.

Na primer, korisniku Messengera će se prikazati pitanje da li poznaje osobu koja bi mogla biti prevarant. Ako kaže ne, Facebook će predložiti blokiranje pošiljaoca i daće savet da nikada ne šaljete novac nepoznatim osobama.

U drugom primeru, aplikacija otkriva da neko koristi tuđe ime i fotografiju da bi se lažno predstavio kao prijatelj osobe kojoj je poslao poruku. Upozorenje prikazuje profile prevaranta i pravog prijatelja, uz predlog da korisnik blokira prevaranta.



Izvor: Informacija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar