NA DANAŠNJI DAN

“Elementarno, moj dragi Votsone”: Srećan rođendan tvorcu najboljeg detektiva u istoriji! (VIDEO)

Holms je popularnost stekao štampanjem serije priča u listu Strand, koje pokrivaju vremenski period od 1880. do 1914. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/shell_ghostcage

Davne 1859. godine, na današnji dan, u Edimburgu je rođen jedan od najboljih pisaca krimića u istoriji. Stvorivši prepoznatljivog junaka koji i dan danas oduševljava fanove širom sveta, ser Artur Konan Dojl ušao je u istoriju. Škotski pisac i lekar 1887. godine izmislio je ličnost Šerloka Holmsa, londonskog detektiva iz Ulice Bejker 221b, ovaj lik je sinonim za dobru detektivsku priču.

Istraživač britkog uma, neobičnih talenata i upečatljivih mana, poput sklonosti ka opijumu, glavni je lik u ukupno četiri romana i 56 kratkih priča.

Konan Dojl je lik Holmsa stvorio prema svom profesoru s edinburškog medicinskog fakulteta Džozefu Belu koji je znao na temelju opažanih detalja da da zaključke o životu slučajnih prolaznika.

Holms je popularnost stekao štampanjem serije priča u listu Strand, koje pokrivaju vremenski period od 1880. do 1914. godine.

O nemu je pisao i Adrijan Konan Dojl, najmlađi sin čuvenog pisca, u saradnji sa Džonom Diksonom Karom, dopisavši više od desetak avantura ovog čuvenog analitičara, mnogo godina nakon očeve smrti, uprkos tome što su zli jezici govorili, da on kao plejboj samo nalazi načina da živi od očeve slave.

View this post on Instagram

?

A post shared by Sherlock Holmes (@sherlockholmes_jeremybrettfan) on

Popularnost izmišljenog detektiva potvrđuje činjenica da se u Ginisovoj knjizi rekorda Homls navodi kao “najportretiraniji lik na filmu”, sa čak sedamdesetak glumaca koji ga su tumačili u više od 200 filmova.

Holmsovo prvo pojavljivanje na filmu bilo je 1900. godine u nemom filmu “Sherlock Holmes Baffled“, koji je trajao svega trideset sekundi.

Za sve ove godine, komercijalnog, ekcentričnog detektiva igrali su najrazličitiji glumci, od Elija Norvuda, Klajva Bruka, Basila Ratbona, Ronalda Hauarda, Pitera Kušinga do Rodžera Mura, Pitera O’Tula i Kristofera Plamera, a doktora Votsona Piter Selers, Robert Duval i Ben Kingsli. Britanski mediji su čak u više navrata objavljivali top liste najboljih Šerloka koje smo gledali proteklih više od 100 godina, a na njima su se našla i neka od najvećih glumačkih imena istorije kinematografije.

Među ekranizacijama bilo je i veoma kreativnih, tako se novi “Čarlijev anđeo” Lusi Lu pojavljuje kao ženski Votson u savremenoj Si-Bi-Esovoj veriziji “Elementary” sa Džonom Li Milerom kao Holmsom.

 

 

Benedikt Kamberbač, koji je trenutno jedan od najtraženijih glumaca u Holivudu, popularnost je stekao 2010. upravo kao savremeni Šerlok Holms u Bi-Bi-Sijevoj seriji, a britanski Dejli Telegraf nazvao ga je savršenim Šerlokom za dvadeset prvi vek.

Godine 2009. producentska kuća Vorner bros odlučila se za serijal filmova o slavnom detektivu pod rediteljskom palicom Gaja Ričija, a slavnog detektiva tumačio je Robert Dauni Džunior, dok je dr Votson Džud Lo. Holms je predstavljen kao svojevrsni viktorijanski agent 007, a publika je odlično reagovala na Daunijev talenat.

Glumac Bazil Retboun kao Šerlok Holms pojavio se u čak 14 holivudskih filmova snimljenih u periodu od 1939. do 1946. godine, a još dugo godina kasnije mnogi će se zaklinjati da je on ostao, suštinski, Holms za mnoge gledaoce.

 

 

Sam Baster Kiton režirao je i glumio u nemom filmu „Sherlock, Jr” iz 1924. godine. U ovoj komediji on je mladi kino-operater koji se bori za naklonost lepe devojke i sanja da je detektiv, poput svog idola.

Popularni Rupert Everet odigrao je dendi Šerloka Holmsa 2004. u britanskom TV filmu “Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking”, međutim ova adaptacija nije dobila baš najbolje kritike.

 

 

Čak se Rodžer Mur, jedan od glumaca prepoznatljivih po ulozi tajnog agenta 007 oprobao kao Šerlok i to u filmu “Sherlock Holmes in New York” iz 1976. godine. On je igrao Holmsa koji sa Votsonom odlazi u SAD, tačnije u Njujork, kako bi istražili novu Moriartijevu pretnju.

U još jednoj komičnoj verziji priče o najčuvenijem detektivu na svetu iz 1988. godine nazvanoj “Vithout a Clue” ser Majkl Kejn igra neobičnog Šerloka Holmsa. On tumači marionetu koju je stvorio Dr Votson, koga igra sjajni Ben Kingsl, kako bi inkognito rešio važan slučaj.

Neobični Kristofer Li, poznat kao jedan do prvih tumača lika Grofa Drakule, je čuvenog londonskog detektiva, tokom svoje skoro 70 godina duge karijere, igrao čak u tri navrata. On je najpre imao priliku da izbliza posmatra druge glumce koji igraju Holmsa, kada se pojavio kao Ser Henri 1959. u već pomenutoj adaptaciji “Baskervislkog psa”, ali kao Šerlokov mlađi brat u filmu “The Private Life of Sherlock Holmes”.

Onda je sam zaigrao velikog istražitelja, prvo u crno-belom filmu iz 1962. godine “Sherlock Holmes and the Deadly Necklace”, ali i mnogo godina kasnije u još dva ostvarenja: “Incident at Victoria Falls”, snimljenom 1991. godine i “Sherlock Holmes and the Leading Lady” koji ne nastao 1992. godine.

Čak je i doktor Gregori Haus, koga briljantno igra Hju Lori, zamišljen kao savremena verzija Holmsa – briljanti, ali arogantni lekar koji, koristeći najsitnije detalje, uspeva da postavi najsloženije dijagnoze.

I broj njegovog stana je 221b, a njegovo prezime “Haus” zapravo predstavlja jedninu imenice “homs”, što je izgovor prezimena slavnog detektiva.

PRECIZAN I METODIČAN, ALI POSEŽE ZA OPIJUMOM

Holms je, po Dojlovoj zamisli, čuven po rešavanju slučajeva pažljivim posmatranjem i logičkim zaključivanjem, zato se često bavi problemima koji su za druge istražitelje preteški.

Nasuprot Holmsovoj preciznosti i metodičnosti u istragama stoji njegova sklonost neredu u ličnom životu i temperament u kojem se smenjuju periodi neobuzdane energije i potpune melanholije, kada često poseže za opijumom. Takođe, pri rešavanju slučajeva ponekad se koristi varkom, majstor je prerušavanja, a katkad ne preže ni pred kršenjem zakona. Važnu ulogu u pronalaženju rešenja redovno igraju sitni tragovi: Holms, na primer, razlikuje duvan prema pepelu, a iz veličine otiska cipele dedukuje visinu počinioca.



Izvor: Objektiv.rs, Ekspres

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar