Dobro obratite PAŽNJU! Otkriven novi SIMPTOM koronavirusa, nikad dosad nije prijavljen

Ekipa lekara iz univerzitetske bolnice u Pizi u Italiji otkrila je pojavu ovog stanja kod 18-godišnje pacijentkinje

Foto: Pixabay/Barbora Hnyková

Novi izveštaj lekara otkriva da koronavirus može da izazove subakutni tiroiditis, bolno oticanje štitne žlezde za koje se smatra da nastaje kao posledica virusne infekcije, poput zaušaka ili gripa.

Subakutni tiroiditis obično izaziva temperaturu i bol u vratu, vilici ili uhu.

Ekipa lekara iz univerzitetske bolnice u Pizi u Italiji otkrila je pojavu ovog stanja kod 18-godišnje pacijentkinje koje je zaražena Covid-19 bolešću, koji je prethodno imao njen otac.

Obolela devojka se potpuno oporavila od korone, ali je nakon toga imala dodatne zdravstvene probleme.

Upalna reakcija

Pacijentkinja je prijavila bolove u vratu i štitnoj žlezdi, temperaturu i povećan broj otkucaja srca (tahikardija). Vraćena je u bolnicu, gde joj je dijagnostikovan subakutni tiroiditis.

Subakutni tiroiditis može biti uzrokovan virusnom infekcijom ili poslevirusnom upalnom reakcijom, a mnogi virusi mogu biti povezani sa bolešću. Najčešće se javlja kod žena u uzrastu od 20 do 50 godina i obično izaziva groznicu i bol u vratu, vilici ili uhu.

” Ovo je prvi slučaj subakutnog tiroiditisa nastalog nakon infekcije SARS-CoV-2 virusa. Lekare treba upozoriti na mogućnost ove dodatne kliničke manifestacije koja je povezana sa Covid-19″, rekao je dr Frančesko Latrofa, koji je lečio pacijentkinju.

Žena se mesec dana nakon lečenja od korone vratila u bolnicu gde su lekari otkrili da se oporavila i da ima normalno funkcionisanje štitne žlezde.

“Zbog hronološke povezanosti, SARS-CoV-2 može se smatrati odgovornim za nastanak subakutnog tiroiditisa”, napisao je dr Latrofa u “Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma”.

“Simptomi obično prolaze nakon nekoliko dana.Međutim, ako su jaki, oticanje štitne žlezde je jednostrano, a vi i dalje imate temperaturu i osećate se loše, onda može se desiti da imati infektivni tiroiditis”, saopštio je britanski Državni zavod za zdravstvo (NHS).

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar