Da li je bezbedno jesti hranu koja padne na pod? Zvuči bljak, ali…

Mikrobiolog iz Čikaga odlučio je da testira pravilo pet sekundi i proceni da li je zaista bezbedno pojesti hranu koja je pala na pod

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
pixabay/Sponchia

Komad hleba vam je pao na pod, pa ste ga brzo podigli da ne bi isteklo pet sekundi.

Zvuči poznato? Govorimo u čuvenom “pravilu” koje se prenosi sa koleno na koleno, a temelji na opštem verovanju da period od pet sekundi “nije dovoljan da prljavština pređe na hranu”.

Testiranje čistoće

Mikrobiolog iz Čikaga odlučio je da testira pravilo pet sekundi i proceni da li je zaista bezbedno pojesti hranu koja je pala na pod.

“Mislim da je zabavno da ljudi saznaju sve male gadosti o kojima ne razmišljaju svaki dan”, rekao je Nikolas Ajčer, viši analitičar kontrole kvaliteta.

On je vrlo aktivan na TikToku, gde ga prati 450.000 ljudi, a postavlja snimke testiranja čistoće stvari koje svakodnevno koristimo, poput četkice za zube.

 

@howdirtyis Replying to @alwayssimply1024 Is there any truth to the 5 second rule? #science #germ #sciencebiatch #gross #nasty #howdirtyis #dirty #interesting #bacteria #sciencetok #cool #fyp #clean #foryou #micro #curious #サイエンス #科学 #実験 #バクテリア #funfact #facts #fact #germs #interestingfact #interestingfacts #amazingfact #amazingfacts #amazing #randomfacts #randomfact #randomfactsforyou #factstime #dailyfact #funfacts #factoftheday #funfactoftheday #bio #biology #biomed #lab #labwork #cleantok#laboratorio #biologia #microbiologia #scitok #ScienceTok #scienceismagic #scienceiscool #sciencefair #foreigngerms #germsquad #mygerms #viral #bacterial #bacterialcontamination #petriedish #実験 #面白い #面白い動画 #viral #viralvideo #viraltiktok #trending w#trendingvideo #trendingtiktok #세균 #stem #stem #stemfeed #STEMfeed #longervideos #과학 #과학실험 #실험 #박테리아 #웃긴영상 #재미있는영상#scienceexperiment #scienceexperiments #experiment #learnontiktoktogether ♬ Stylish Jazz HipHop – Future Oriented Triad

Dokazi o “mikrobnom rastu”

Za najnoviji (higijenski) eksperiment, uzeo je nekoliko posuda i obeležio ih sa različitim vremenskim ograničenjima – od nula sekundi do jednog minuta.

Zatim se u svaku stavio “uprljani” uzorak i kasnije ga testirao na bakterije, prenosi New York Post.

Kako se ispostavilo, svaki od uzoraka je imao dokaze o “mikrobnom rastu”, što pokazuje da hrana nije bezbedna za jelo, bez obzira koliko sekundi provede na podu.
“Izgleda da je i nula sekundi predugo”, izjavio je.

Pravilo pet sekundi ne vredi

Zanimljivo da je uzorak ostavljen u posudi jedan minut imao isti “mikrobni rast”, kao i uzorak od pet sekundi!

Gledaoci su bili zapanjeni rezultatima, a jedan je napisao: “Nikad više ne jedem hranu sa poda”.

“Ne! Volim pravilo pet sekundi ”, napisao je drugi, dok je treći rekao da “mikrobi daju dodatni ukus”.
S druge strane, bilo je onih koji su osporili eksperiment, navodeći da Ajčer nije imao “kontrolni uzorak” koji je bio izložen samo vazduhu.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar