Na primorju očajnički traže sezonske radnike, nude mesečne plate i do 2.000 evra

Vlasnici hotela na hrvatskoj obali spremni su da se ozbiljno bore za svakog radnika – nude bolje plate, ali i kvalitetnije uslove rada, jer znaju da bez pouzdane radne snage nema ni uspešne sezone

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube@Explore Croatia

Letnja turistička sezona se približava, a nedostatak radne snage postaje sve izraženiji i aktuelniji problem na Jadranskoj obali.

Ugostitelji i hotelijeri širom obale suočavaju se sa izazovom pronalaska pouzdanih i kvalifikovanih radnika, što dodatno otežava pripreme za sezonu koja samo što nije počela. Stranih radnika ne manjka, ali i dalje su otvoreni brojni oglasi za radna mesta u kuhinjama koje pripremaju tradicionalna jela domaće kuhinje. Plata za iskusne kuvare u Hrvatskoj neretko prelazi i 2.000 evra, piše hrvatski Dnevnik.

– Osim što ih moramo adekvatno nagraditi, neophodno je da gradimo i dobar odnos i kvalitetnu komunikaciju. Najveći problem je to što sezona traje svega četiri do pet meseci, pa je u tom vremenskom okviru teško pronaći pouzdane i stručne ljude – ističe Stjepan Slišković, predsednik Udruženja obrtnika Makarske rivijere.

Vlasnici hotela na hrvatskoj obali spremni su da se ozbiljno bore za svakog radnika – nude bolje plate, ali i kvalitetnije uslove rada, jer znaju da bez pouzdane radne snage nema ni uspešne sezone.

Pored kuhinjskog osoblja, sve teže je pronaći i osobe koje će čistiti apartmane i sobe. Potražnja je tolika da se povremeno čišćenje apartmana naplaćuje i do 25 evra po satu.

Za uspešnu sezonu Hrvatskoj je, pored stalno zaposlenih, potrebno još oko 75.000 sezonskih radnika. Ove godine, više nego ikada ranije, oni će moći da biraju i posao i uslove pod kojima će raditi.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar