Zdrava ishrana u našoj tradiciji: Starinska jela od koprive koja se brzo pripremaju

Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube/Moj Kutak

Pripremite brzo i lako starinska jela od koprive.

Ovo su sve dobrobiti koprive: Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.

Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Doručak od koprive

Sastojci:

Dvadesetak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate);
1 glavica crnog luka,
1 kašika masti,
5 komada jaja,
malo mleka,
malo kajmaka
Priprema:

Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi).

U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.

Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka.

Sve posolite i poslužite za doručak.

pita od mlade koprive
Foto/Printscreen/You Tube

Juneća kapama od koprive

Sastojci:

1 kašika masti,
1 glavica crnog luka,
3 čena belog luka,
300g koprive,
200 grama spanaća,
500 grama junetine isečene na kockice,
malo soli,
malo brašna,
malo bibera
Priprema:

Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena.

Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.

pita od koprive
Foto/Printscreen/You Tube

Proja sa koprivom

Sastojci:

3 jaja,
100 g pavlake,
1 kašika kajmaka,
1 kašika masti ili maslaca,
500 grama mlade koprive,
100 sitnog sira, malo jogurta,
100 grama belog brašna,
1 prašak za pecivo,
malo soli i 400 g projanog brašna.
Priprema:

Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti.

Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.

 

Izvor: trpeza.alo.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!