Najnovija studija pokazala je da ograničavanje količine šećera koju bebe unose u prvih 1.000 dana nakon začeća može smanjiti učestalost dijabetesa i visokog krvnog pritiska u kasnijem životu.
Studija, objavljena u časopisu “Science“ otkriva da ograničenje šećera u ranim godinama života dece, smanjuje dijagnoze visokog pritiska u srednjem dobu za 20%, dok rizik od dijabetesa tipa 2 smanjuje za 35%.
-Ispitali smo uticaj izloženosti šećeru u prvih 1.000 dana od začeća na rizik od dijabetesa i hipertenzije. Otkrili smo da smanjenje unosa šećera u ranom životu smanjuje rizik od dijabetesa i visokog pritiska,naveli su istraživači, prenosi magazin People.
-Smanjen unos šećera u trudnoći odgovoran je za otprilike trećinu smanjenja rizika- dodali su autori studije.
Ispostavilo se i da je ishrana sa manje šećera povezana sa kasnijom dijagnozom dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Kod ljudi koji su kao deca unosili manje šećera, dijabetes se u proseku javljao četiri godine kasnije, a visok pritisak dve godine kasnije.
Da bi sproveli istraživanje, naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije, Univerziteta McGill i Univerziteta Kalifornije u Berkliju koristili su istorijske podatke iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi uporedili zdravlje 38.000 osoba srednjih godina, rođenih tokom perioda restrikcije šećera sa zdravljem 22.000 osoba rođenih nakon ukidanja te restrikcije 1953. godine.
Prema studiji, ljudi rođeni tokom perioda restrikcije unosili su dnevno oko 40 grama (oko 2,8 kašike) do 80 grama (oko 5,6 kašika) šećera.
-Izlaganje relativno niskom unosu šećera u materici i ranom detinjstvu značajno smanjuje rizik od dijabetesa i visokog pritiska decenijama kasnije, kao i odlaže njihov početak- rekla je Tadeja Gračner, istraživač sa USC-a i koautor studije za The Guardian.
Prema savremenim smernicama u SAD-u, deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da unose dodate šećere, navodi CDC. Američka akademija pedijatara takođe savetuje da deca starija od dve godine unose manje od 25 grama (oko 6 kašičica) dodatog šećera dnevno.
Istraživači su takođe istakli za The Guardian da rezultati ove studije mogu doprineti izmenama u proizvodnji formule za bebe i drugih dečijih namirnica.
-Svi želimo da unapredimo zdravlje i pružimo deci najbolji početak u životu, a smanjenje dodatog šećera u ranim godinama je moćan korak u tom pravcu. Ali, to nije nimalo lako.Dodati šećer je svuda, čak i u hrani za bebe i malu decu, a deca su bombardovana TV reklamama za slatke grickalice.Iako je poboljšanje nutricionističke pismenosti roditelja i staratelja ključno, trebalo bi i da pozovemo kompanije na odgovornost kako bi reformulisale hranu za decu sa zdravijim opcijama i regulisale marketing i cene slatkiša namenjenih deci. Uz bolje informacije, okruženje i prave podsticaje, roditelji će lakše smanjiti unos šećera za svoju decu i sebe, dodala je Gračner.
Komentari (0)