Priča koja je uzdrmala ceo svet dobija neočekivani obrt: Zašto je Kim Džong Un lažirao sopstvenu smrt?

Ponovno pojavljivanje lidera u uništilo je kredibilitet uglednih begunaca koji su govorili da Kim Džong Un pati od smrtonosne bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Yonhap News / Newscom / Profimedia

Tridesetšestogodišnji lider Severne Koreje Kim Džong Un možda je lažirao svoju smrt kako bi proverio da li u krugu njemu bliskih saradnika ima ljudi kojima ne može da veruje. Protekle nedelje kružile su priče da je Kim preminuo posle operacije srca, odnosno da je veoma bolestan. Na glasine je sam Kim stavio tačku kada je prošlog vikenda lično presekao vrpcu nove fabrike veštačkog đubriva.

Džejms Morou, voditelj emisije “Skaj autsajders” u australijskom izdanju televizije “Skaj”, izjavio je da je Kim Džong Un možda izveo “klasičan staljinistički manevar” da bi proverio kako će reagovati javnost, te da se sada može očekivati da će iskoristiti reakcije tokom njegovog dugog odsustvovanja da počne “da se oslobađa” onih za koje smatra da su naumili da preuzmu vlast.

Nakon što se Kim Džong Un pojavio u javnosti ne prestaju da kruže teorije – da li je to uopšte on?!

“Ono što je verovatno bilo posredi jeste preterano širenje glasina o njegovoj smrti. Odlučio je da se primiri i vidi kako će se odvijati situacija u pogledu vlasti, da vidi ko će u slučaju njegove stvarne smrti pokušati da preuzme vlast”, rekao je Morou i dodao:

“Očekujem da će se vrlo brzo dogoditi čistka u Severnoj Koreji.”

Ponovno pojavljivanje lidera u uništilo je kredibilitet uglednih begunaca koji su govorili da Kim Džong Un pati od smrtonosne bolesti, ili da je čak umro.

Kao zamenik ambasadora Severne Koreje u Velikoj Britaniji Tae Jong Ho bio je zadužen za upravljanje tajnim Kimovim fondovima u Engleskoj, a 2016. je prebegao na Jug. Danas je poslanik u južnokorejskom parlamentu.

“Svestan sam da je jedan od razloga zašto su mnogi od vas glasali za mene kao zakonodavca jeste činjenica da ste očekivali precizne analize i prognoze o temama u vezi sa Severnoj Korejom. Osećam se krivim i veoma odgovornim. Izvinjavam se svima, bez obzira na razloge (Kimovog nestanka)”, izjavio je Tae Jong Ho.

Podsetimo, juče se bivši severnokorejski diplomata Tae Jong-Ho izvinio zbog toga što je rekao da je predsednik Kim Džong Un najverovatnije toliko bolestan da ne može da stoji na nogama, preneo je Rojters.

Nekoliko dana pre nego što se u javnosti pojavila predsednikova fotografija sa jednog javnog događaja, neki bivši severnokorejski visoki funkcioneri koji su prebegli u Južnu Koreju spekulisali su da je predsednik teško bolestan, a možda čak i mrtav.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Jedan od njih bio je i Tae Jong-Ho, bivši zamenik ambasadora Severne Koreje u Velikoj Britaniji koji je 2016. godine prebegao za Južnu Koreju i koji je prošlog meseca izabran za poslanika.

” Svestan sam da je jedan od razloga zbog kojeg su mnogi od vas glasali za mene kao poslanika sa ciljem da pružim tačne analize i projekcije o severnokorejskim pitanjima. Osećam krivicu i veliku odgovornost. Koji god da su razlozi, izvinjavam se svima”, poručio je Tae u saopštenju.

Predsednik Severne Koreje nije se tri nedelje pojavljivao u medijima, što je podstaklo brojne spekulacije i pitanja. Međutim, severnokorejski mediji su juče objavili fotografije i video koje prikazuju predsednika kako preseca crvenu traku na ceremoniji povodom otvaranja jedne fabrike đubriva.

Prve fotografije “oživelog” Kim Džong Una: Nasmejan puca od snage (FOTO)Izvor: Objektiv.rs, Večernje novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar