Nutricionisti poručuju: Zdravije je pojesti DVA burgera nego JEDAN burger uz pomfrit

Ova jednostavna zamena bi mogla da vam pomogne u održavanju nivoa šećera u krvi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO:Unsplash/Taylor Harding

Prema Emili Fild, registrovanom dijabetičaru i nutricionisti iz Mineapolisa u Minesoti – na kraju dana, zamenom pomfrita za dodatni burger možete smanjiti ukupan dnevni unos kalorija, a povećati unos proteina.

Opšte je poznato da kako bismo se duže osećali siti, moramo izbalansirati dnevni unos proteina, ugljenih hidrata i masti, tako da ćemo ovime smanjiti želju da ponovo nešto pojedemo.

Kako ScienceAlert prenosi: “Kada jedete obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, a malo proteina, kao što je činija žitarica, veća je verovatnoća da će vam pasti šećer u krvi. Što nikako nije dobro jer je od vitalnog značaja da nivo šećera ostane uravnotežen, jer se energija kroz naše telo distribuira nakon obroka”.

Emili dodaje da se ova logika može primeniti i na brzu hranu: “Tipičan hamburger iz brze hrane sastoji se od dva mala komada hleba i parčeta mesa, bez sira i sosa, to je u proseku oko 300 do 400 kalorija, koje potiču iz hidrata u hlebu i proteina u mesu. Dok je porcija pomfrita, s druge strane, samo ispržen krompir u ulju, ima puno masti i ugljenih hidrata, ali vrlo malo proteina”.

FOTO:Unsplash/Emmy Smith

Zamenom pomfrita drugim hamburgerom, skoro udvostručujete unos proteina dok istovremeno smanjujete količinu masti i hidrata koje jedete.

Ova jednostavna zamena bi mogla da vam pomogne u održavanju nivoa šećera u krvi.

Sa druge strane, Majkl Polan, nutricionista, rekao je da nas “standardna američka dijeta” ubija.

On bi preporučio da se i burgeri i pomfrit bace u smeće, jer su “gomila otpada”, i preporuka je da izbegavate prženu hranu.

Emili ne kaže da možete efikasno zameniti celu svoju ishranu jednim burgerom, ali ako je zamena za pomfrit, može obezbediti više hranljivih materija koje su nam potrebne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FACTS (@facts)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar