Asanž konačno na slobodi: “Reči ne mogu da izraze našu ogromnu zahvalnost” (VIDEO)

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u devet sati po lokalnom vremenu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

Džulijan Asanž je pušten iz britanskog zatvora pošto je pristao da se izjasni krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji mu omogućava da se vrati kući u rodnu Australiju.

Asanž (52) je pristao da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, navodi se u podnescima Okružnog suda SAD za Severna Marijanska ostrva, prenosi Gardijan.

Vikiliks je na društvenim mrežama objavio snimak njegovog osnivača kako se ukrcava na let na londonskom aerodromu Stansted u ponedeljak uveče, a australijski premijer Entoni Albanez potvrdio je da je Asanž napustio Veliku Britaniju.

Avion – čarter let VJT199 – kasnije je sleteo u Bangkok radi dopune goriva, rekli su zvaničnici na tajlandskom aerodromu.

Albanez je naveo da se slučaj „predugo odugovlačio“. Kako je naveo, Asanža prati visoki komesar Australije u Velikoj Britaniji Stiven Smit.

Asanž bi trebalo da se ponovo spoji sa svojom suprugom Stelom, koja je na mreži X potvrdila da je slobodan. Ona je zahvalila Asanžovim pristalicama, rekavši da „reči ne mogu da izraze našu ogromnu zahvalnost“.

Asanžova majka Kristin pozdravila je razvoj događaja, rekavši: „Zahvalna sam što se iskušenje mog sina konačno bliže kraju“.

Džon Šipton, otac Džulijana Asanža: „Ja ne bledim lako… kao ni Džulijan“.

Džon Šipton, Asanžov otac, takođe je reagovao na vesti rekavši: „Znate, ja ne bledim lako. A ni Džulian. To mora da je porodična osobina.”

„Izgleda da će Džulijan moći da uživa u običnom životu sa svojom porodicom i suprugom Stelom, koliko ja razumem“.

Prema dogovoru, koji mora da odobri sudija, Asanž će verovatno biti izrečeno za pet godina koje je već odslužio i neće se suočiti sa novom zatvorskom kaznom.

U pismu federalnom sudiji u okružnom sudu za Severna Marijanska ostrva, visoki zvaničnik ministarstva pravde je rekao da je poslat na Sajpan zbog „blizine zemlji državljanstva optuženog“.

Neki eksperti su upozorili da bi osuda za Asanža, čak i po jednoj tački, mogla imati razoran i dugotrajan uticaj na istraživačko novinarstvo.

Džemil Džafer, izvršni direktor Instituta Knight First Amendment na Univerzitetu Kolumbija, upozorio je da bi ishod mogao „baciti senku na najvažnije vrste novinarstva, ne samo u ovoj zemlji već i širom sveta“.

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens ocenio je sporazum o priznanju krivice na mreži X kao „pogrešku pravde“ koja „besčasti službu i žrtvu muškaraca i žena naših Oružanih snaga“.Izvor: Guardian

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar