Makron o predstojećim izborima u Francuskoj: “Pobeda krajnje levice ili desnice izazvala bi građanski rat”

Francuski predsednik raspisao je vanredne izbore 9. juna nakon što je njegova koalicija pretrpela poraz od Nacionalnog okupljanja na evropskim izborima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Pink

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da bi pobeda krajnje levice ili ekstremne desnice na predstojećim vanrednim izborima (30. jun i 7. jul) mogla da izazove “građanski rat”.

Makron je rekao da krajnje levičarska stranka Nepokorena Francuska, kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marin le Pen, sprovode politike koje “podstiču podele i tenzije među zajednicama”, preneo je Politiko.

“Odgovor desnice na nestabilnost govori o tome da se ljudi svode na njihovu religiju ili poreklo i stoga gura ljude prema građanskom ratu”, rekao je Makron .

On je dodao da krajnja levica, predvođena liderom Žan-Likom Melanšonom, podstiče oblik podele u svrhu izbornih kampanja “koji takođe (promoviše) građanski rat jer redukuje ljude na njihovu versku ili etničku grupu”.

Pri tome se osvrnuo na optužbe da se Nepokorena Francuska pozicionira da privuče muslimanske glasače kroz kritičan stav prema ratu Izraela u Gazi.

Francuski predsednik raspisao je vanredne izbore 9. juna nakon što je njegova koalicija pretrpela poraz od Nacionalnog okupljanja na evropskim izborima.

Francuzi se sada pripremaju da glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli da dobiju rekordan broj poslanika krajnje desnice u parlamentu.

Prethodnih dana, saveznici francuskog predsednika upozorili su na rizike s kojima se Francuska suočava ako se birači okrenu ekstremnoj desnici ili levici.

Politiko dodaje da je Makron danas otišao korak dalje upozoravajući na to da “ekstremi” pojačavaju “sukobe i građanski rat”.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar