Otvorena sezona na Adi Ciganliji i gradskim bazenima – šta ne smete da radite dok se rashlađujete u vodi

Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je da do sada obavljena ispitivanja vode ovog jezera zadovoljavaju sve zakonske norme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ TV Prva

Sezona kupanja na “beogradskom moru” Adi Ciganliji počela je danas – taman kada je stigao i afrički toplotni talas u našu zemlju. Vrata za posetioce danas je otvorio i bazen na Tašmajdanu, dok su u petak to učinili bazeni na Banjici i na Novom Beogradu. Za vikend su počeli da rade i bazeni u Obrenovcu i na Zvezdari.

Počinje kupališna sezona na Adi Ciganliji – svakog dana od 10.30 do 18.30, dežuraće pedesetak spasilaca i ekipe Hitne pomoći.

Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je da do sada obavljena ispitivanja vode ovog jezera zadovoljavaju sve zakonske norme za površinske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju građana.

Voda na ovom jezeru se kontroliše dva puta nedeljno u periodu od juna do sredine septembra..

Biolog prof. Aleksandar Hegediš, koji je ceo svoj život posvetio tome da Ada ostane čista, objasnio je u razgovoru za podkast “Analogija” kako biljke koje stanuju u ovom jezeru prečišćavaju vodu i omogućavaju mu da bude toliko čista, da u zimskim mesecima može čak i da se pije.

Pravila ponašanja na rekama i jezerima

Neophodno je imati svest o novom toplotnom talasu koji je najavljen za drugi deo nedelje kako bi se sprečili zdravstveni rizici. Toplotnim talasom smatra se kada temperature atmosferskog vazduha od najmanje 32 stepena Celzijusa traju tri i više uzastopnih dana, što nas očekuje od četvrtka do subote.

Veliki broj građana spas od vrućine potražiće u jezerima i rekama, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograda izdao je preporuke za ponašanje na otvorenim vodama.

Šta raditi pre ulaska u vodu

Pre ulaska u vodu ne treba konzumirati alkohol niti bilo kakve druge psihoaktivne supstance – alkohol dovodi do smanjenog rasuđivanja, poremećaja koordinacije pokreta, poremećaja svesti, što povećava rizik od utapanja.

Takođe, u vodu ne treba ulaziti odmah nakon obroka, a najbolje bi bilo da između obroka i plivanja protekne najmanje dva sata.

Ne skakati u vodu na glavu

U vodu treba ulaziti postepeno, a pre ulaska proverite njenu dubinu.

Ne treba skakati u vodu nepoznate dubine, a ukoliko želite da skačete, prvo skočite na noge, nikako na glavu.

Ukoliko ne znate da plivate ili niste dobar plivač, u vodu nemojte ulaziti sami i bez adekvatne opreme koja će vam pomoći da se održavate na površini.

Ne precenjujte svoje mogućnosti

Izbegavajte da plivate sami i uvek plivajte u društvu starijih i iskusnijih plivača.

Uvek plivajte u obeleženim zonama koje nadgledaju spasioci.

Ne udaljavajte se previše od obale, već plivajte paralelno sa njom.

Ukoliko u toku plivanja osetite umor obavezno napravite pauzu – izađite iz vode ili se odmorite u plićaku.

Kako pozvati pomoć

Ukoliko se nađete u nevolji – trudite se da ostanete smireni, okrenite se na leđa i plutajte, podignite ruku i signalizirajte spasiocima da vam je potrebna pomoć.

Ako vidite da se neko davi, pozovite spasioca, nemojte pokušavati sami da pomognete da ne biste i vi postali davljenik. Dodajte osobi u nevolji neku granu, šlauf, ili slično.

Imajte u vidu da postoje vodene struje za čije je savladavanje potrebna veća snaga. Ukoliko vas uhvati vodena struja ne opirite joj se i ne pokušavajte da plivate suprotno od smera njenog kretanja – ostanite mirni i plivajte niz struju, dijagonalno ka obali.

Specifičnosti otvorenih voda

Ne zaboravite da plivanje u otvorenoj vodi nije isto što i kupanje u bazenu – informišite se o strujama, temperaturi vode, biljnom i životinjskom svetu kako ne biste dospeli u nepredviđenu i neprijatnu situaciju.

Oprez u rekama i jezerima mora biti povećan i zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prelaza u dubinu.

Vodeći uzrok smrti dece uzrasta do pet godina

Utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti dece do pet godina i jedan je od vodećih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama dece.

Dok se mala deca najčešće utapaju u veštačkim rezervoarima, poput kada i bazena, starija deca se češće utapaju u tzv. otvorenim vodama (rekama, jezerima, moru i sl.).

Decu ne treba ni u jednom trenutku ostavljati bez nadzora.

Muškarci u većem riziku

Muškarci su u većem riziku od utapanja, sa dva puta većom stopom smrtnosti od žena, a češće se upućuju i na bolničkom lečenje, sa težim posledicama nefatalnih utapanja.

Smatra se da je to posledica povećane izloženosti vodenim površinama i češćeg upražnjavanja rizičnih ponašanja – poput plivanja van obeleženih i nadgledanih zona, konzumiranja alkohola pre plivanja i vožnje čamcem.

Neki bazeni neće uskoro otvoriti svoja vrata

Svi građani sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda imaju mogućnost da se prijave u bilo kojoj od beogradskih opština i odmah preuzmu svoju karticu za besplatan ulazak na otvorene gradske bazene. Prošle godine je kartice preuzelo više od 180.000 Beograđana.

Vrata za posetioce danas je otvorio i bazen na Tašmajdanu, dok su u petak to učinili bazeni na Banjici i na Novom Beogradu. Za vikend su počeli da rade i bazeni u Obrenovcu i na Zvezdari.

Rukovodilac bazena “Tašmajdan” Ljubiša Stanić rekao je za RTS da se kapije otvorenog bazena otvaraju u deset sati, a uskoro se očekuje i početak noćnog kupanja. Radno vreme bazena je do 19 sati, dok besplatne karte mogu da se koriste od 12 do 19 sati.

Na bazenima Sportskog centra “25 maj Milan Gale Muškatirović” i na Košutnjaku sezona još neće početi zbog Evropskog prvenstva u vodenim sportovima i Svetskog prvenstva u ronjenju na dah.

 Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar