Makron se oglasio nakon teškog poraza: “Neću podneti ostavku”

Makron je u nedelju raspustio francuski parlament i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printcsreen/ Emmanuel Macron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da neće podneti ostavku bez obzira na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Makron, koji je najavio raspisivanje parlamentarnih izbora nakon teškog poraza njegove stranke Preporod na izborima za Evropski parlament u Francuskoj i pobede krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje, rekao je da “nije Nacionalno okupljanje to koje piše Ustav”.

– Institucije su jasne, kao i mesto predsednika bez obzira na rezultat – rekao je Makron za francuski Figaro, a preneo Politiko.

Makron je u nedelju raspustio francuski parlament i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Grupacija Obnovimo Evropu, kojoj pripada i Makronova partija Preporod, pretrpela je velike gubitke na izborima za EP, koji su održani u nedelju, kao i grupacija koja okuplja zelene stranke.

S druge strane grupacije koje okupljaju krajnje desničarske i desničarske partije, među kojima su Identitet i demokratija, čije je jedno od zaštitnih lica Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, povećale su broj mandata.

Više mandata u novom sazivu EP imaće i Evropski konzervativci i reformisti, kojoj pripadaju Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Najviše mandata na izborima dobila je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra, koja će zajedno sa Progresivnom alijanskom socijalista i demokrata, ostati jedna od dve tradicionalno najveće političke grupacije u EP.Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar