Musaka sa tikvicama idealna za letnje temperature: Recept za zdrav obrok koji je spreman očas posla

Musaka od tikvica priprema se očas posla

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/youtube/Evolving Table

Letnje temperature polako osvajaju region, a u ovakvim trenucima za ručak radije biramo laganiju hranu, koja nam neće teško pasti. Ipak, mnogi odustaju od ukusnih recepata jer se brinu da li će imati novca za “novotarije”.

Musaka od tikvica priprema se očas posla, neće vas koštati čitavo bogatstvo, a u ukusnom i zdravom ručku uživaće cela porodica.

Sastojci

– 2-3 veće tikvice (oko 700 g), isečene na kolutove
– 1 glavica crnog luka, isečenog na
– 450 ml paradajz sosa
– 600 g mlevenog mesa
– 2-4 čena belog luka, ispasirana
– 2 kašike maslinovog ulja
– so i biber, po ukusu
– 1½ kašičica sušenog origana
– 1 lovorov list
– 1/8 kašičice mlevenog karanfilića
– 1 šolja rikota sira
– ¼ šolje mlevenog parmezana
– sveže začinsko bilje po izboru, iseckano

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje (30x 20 cm) maslinovim uljem.

Za to vreme ugrejte ulje u velikom tiganju, na srednjoj temperaturi i dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minuta. Kada ubacite beli luk kuvajte još minut.

Zatim dodajte meso i dinstajte sve dok ne promeni boju. Sve vreme mešajte.

Dodajte paradaz sos, lovorov list, origano, karanfilić, so i biber. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne ukuva, oko 15 minuta.

Na dno tepsije ređajte tikvice, pa preko sipajte meso i rikota sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa rikota sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krompira. Na vrhu treba da budu tikvice koje treba posuti parmezanom.

Pecite musaku 25-30 minuta, a zatim je pospite svežim začinskim biljem po želji.

Napomena: Kada idečete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje bar pola sata, kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocedite i poređajte na papirni ubrus. da se ocede.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar