Katalonska partija traži da Španija prizna tzv. Kosovo

Španija, smatraju u Katalonskoj partiji, već ima indirektne odnose sa Kosovom, pošto je prihvatila njihov pasoš nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije sa EU

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Katalonska partija koju je u julu 2020. godine osnovao bivši katalonski predsednik Karles Puđdemon uputila je pismo parlamentu Španije u kojem je zatražila da španski zakonodavci raspravljaju o njihovom predlogu za priznavanje pseudo države Kosovo, piše Albanijan post.

Kako navode iz Katalonske partije, odbijanje Španije da prizna „državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoopredeljenje”” je prepreka evropskoj politici uključivanja Zapadnog Balkana u EU.

„Neprihvatljivo je da španska država deli istu strategiju kao Rusija, Kina ili Belorusija za odbijanje priznavanja Kosova”, navodi ova stranka u pismu, u koji je Albanijan post, kako navode, imao uvid.

Španija, smatraju u Katalonskoj partiji, već ima indirektne odnose sa Kosovom, pošto je prihvatila njihov pasoš nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije sa EU.

„Od januara ove godine španska država je u obavezi da prizna pasoše Kosova. Evropska unija je sa Kosovom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji uključuje odnose svih vrsta sa državama članicama, posvećujući se, između ostalog, razvoju političkih i ekonomskih odnosa između EU i Kosova”, podseća se u pismu.

Prema oceni ove stranke, pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo, trebalo bi da to učine kako bi mu omogućile da napreduje na evropskom putu bez daljeg odlaganja.

„Iz tog razloga, ali i kao podrška naporima koje čine institucije i narod Kosova da zaštite svoje pravo na postojanje kao nezavisna država, španska država mora odmah da prizna Kosovo” navodi se u pismu Katalonske partije.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar