Građani Srbije koji se ne odazovu na vojnu vežbu mogu završiti čak i u zatvoru

Skladno Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše 90 dana u toku jedne kalendarske godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: vs.rs

Građani Srbije koji su deo vojnog rezervnog sastava a kojima stigne poziv za učešće u vojnim vežbama, odazivanje na ove pozive zakonska je obaveza, a nedolazak ili neopravdano izostajanje može rezultirati novčanim ili čak zatvorskim kaznama.

Ministarstvo odbrane je nedavno na svom sajtu objavilo informaciju o pozivanju lica iz rezervnog sastava kako bi im saopštilo raspored i detalje vojnih vežbi koje će se odvijati.

Jednodnevne vežbe za Sremskoj Mitrovici su planirane za 8. 6. 2024. godine, dok će višednevne vežbe biti održane od od 3. do 14. 6. 2024. godine i od 3. do 17. 6. 2024. godine.

Skladno Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše 90 dana u toku jedne kalendarske godine.

Međutim, postoji mogućnost odgađanja ili prekidanja vežbi u slučajevima kao što su bolest, služenje vojnog roka člana domaćinstva, polaganje ispita, učešće na međunarodnim sportskim događajima ili manifestacijama iz oblasti nauke i umetnosti, kao i u situacijama smrtnih slučajeva ili ozbiljnih bolesti u porodici. Takođe, nepogode koje dovedu do teškog materijalnog položaja takođe mogu uzrokovati odgađanje vežbi.

Zahtev za odlaganje vežbi se podnosi teritorijalnom organu nadležnom za evidenciju unutar osam dana od prijema poziva za vežbu.

Rezervistima koji su zaposleni tokom obuke sleduje nadoknada zarade u visini njihove prosečne zarade iz poslednjih 12 meseci pre poziva. Osobe iz rezervnog sastava koje samostalno obavljaju delatnost tokom obuke dobijaju naknadu na osnovu osnovice za obračun doprinosa za socijalno osiguranje.

Za one koji nisu osigurani putem zaposlenja, poljoprivrede ili ne primaju penziju ili novčanu nadoknadu zbog privremene nezaposlenosti, obezbeđena je novčana naknada koju određuje Vlada.

Važno je napomenuti da nedolazak na vojnu vežbu bez opravdanog razloga nosi mogućnost novčane kazne u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara ili kazne zatvora do 60 dana.

Sve informacije o rasporedu i kalendaru vežbi pročitajte OVDE.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar