Da li vruću hranu smemo da odložimo u frižider? Evo šta kažu stručnjaci

Postoje razlozi da ostatke hrane hladne odložite u frižider

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/difisher

Niste pojeli svu hranu koju ste pripremili i sledeći logičan korak je da je odložite u frižider. Međutim, tu bi trebalo da zastanemo.

Ta hrana treba da se nađe u frižideru, ali ne odmah.

Postoje razlozi da ostatke hrane hladne odložite u frižider, a nikako dok je jelo još uvek toplo.

– Pravilno hlađenje ostataka je zaista važna komponenta bezbednosti hrane – kaže Nikol Ričard, saradnik za istraživanje bezbednosti hrane na Univerzitetu Roud Island, piše Yahoo.

Na taj način se ograničava vreme koje vaše jelo visi u „opasnoj zoni“,

Kada se bavite rashlađivanjem hrane, glavna pretnja dolazi od dve specifične vrste, Clostridium perfringens i Bacillus cereus. One mogu formirati spore stabilne na toplotu sposobne da prežive visoke temperature, što znači da mogu da vrebaju čak iu pravilno kuvanim obrocima.

Pravilno hlađenje je ključno za sprečavanje trovanja hranom, ali možete potrajati. Hrana bi trebalo da bude bezbedna za jelo do dva sata odlaganja na sobnoj temperaturi.

Izvor: yahoo.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar