Slobodan dan zbog smrti ljubimca:“ Oni to zaslužuju, jer su deo porodice“

Pobornici ovog mišljenja insistiraju da je potrebno da i oni budu prežaljeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Jesse Schoff

Svi oni koji imaju ljubimca, znaju kako se slomiš kada ti ljubimac ugine, jer se tretira kao ravnopravni član porodice. Poznato je da su Francuzi veliki ljubitelji životinja,tako da ne čudi što su u Francuskoj pokrenuli kampanju kojom pozivaju poslodavce da vlasnicima životinja daju slobodan dan kako bi tugovali ako im ljubimac ugine, piše Daily Mail.

Radnicima se trenutno daje zakonsko plaćeno odsustvo nakon smrti bliskog rođaka, ali ne postoje odredbe za životinje, a vlasnici se sada zalažu za mogućnost saosećajnog odsustva, ako njihov voljeni ljubimac umre.

Podaci su otkrili da zapanjujućih 68 odsto vlasnika kućnih ljubimaca smatra da su njihova voljena bića deo porodice, što je izazvalo debatu na televiziji BFM. Jedan učesnik kampanje je rekao da smatra da bi, ako bi se takva politika primenila, pomoglo da se radnici generacije Z zadrže širom zemlje.

Ove godine, Društvo za zaštitu životinja, najstarija francuska dobrotvorna organizacija za zaštitu životinja, počela je da nudi svom osoblju dodatni dan odsustva, nakon smrti kućnog ljubimca.

-Ovo se odnosi na svakog od naših 750 zaposlenih, bez obzira na njihovog životnog pratioca-rekao je Žak-Šarl Fombon, predsednik dobrotvorne organizacije.

-Životinje koje nas okružuju doprinose našem blagostanju i ravnoteži.

Bilo je i onih koji su smatrali da bi takva odluka bila apsurdna, pa se jedan slušalac debate  našalio s idejom da bi mogao da kupi stotine zlatnih ribica, kako bi tražio nekoliko slobodnih dana.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daily Mail (@dailymail)

Trenutno, samo ograničen broj poslodavaca ima zvaničnu politiku davanja slobodnog dana zbog smrti ljubimca – uključujući Vamiz, sajt za savetovanje kućnih ljubimaca u Parizu i SanteVet, kompanija za osiguranje životinja.

Međutim, Džonatan Gozard, predstavnik pokretanja kampanje iz Francuske, rekao je da bi svi poslodavci širom zemlje trebalo da krenu njihovim stopama jer bi “takve atraktivne šeme dovele najbolje kandidate za radna mesta”.

On smatra da je generacija Z  veoma prijemčiva za ovu vrstu pogodnosti i predložio je da poslodavci istraže mogućnosti podrške za svoje osoblje umesto što troše vreme i resurse u odlučivanje koliko slobodnih dana da ponude za svaku vrstu žalosti.

-U interesu poslodavca je da dozvoli pojedincima da uzmu neophodan broj dana odsustva zbog žalosti, bilo da je to jedan dan ili deset dana, jer moramo imati na umu da od zaposlenih zavisi  produktivnost- rekao je Gozard.

On smatra da će svaki razuman poslodavac pružiti neophodnu individualnu psihološku podršku, jer će i njemu biti od koristi.

Animalistička partija, politička partija usredsređena na prava životinja, vodila je kampanju tokom parlamentarnih izbora 2022. godine za uvođenje u zakon 24-časovne plaćene pauze, nakon smrti kućnog ljubimca,ali nije uspela da dobije nijedno mesto u nacionalnoj skupštini, tako da predlog nikada nije došao na dnevni red.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar