“Vi ste prva sledeća članica Evropske unije”: Nemačka dala punu podršku Crnoj Gori

Spajić je istakao da je potpuni prioritet za Vladu da se ispune uslovi za dobijanje IBAR-a

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/jorono

Nemački Bundestag pruža punu podršku Crnoj Gori da bude prva sledeća članica Evropske unije, poruka je sa sastanka predsednika Vlade Milojka Spajića i predsednika parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku Mihaela Rota.

U razgovoru je ocenjeno da je aktuelna Vlada ubrzala integracioni proces, tako da je Crna Gora postala uspešna evropska priča i u tom kontekstu uzor kako se sprovođenje reformi isplati, jer donosi direktne benefite građanima.

Spajić je istakao da je potpuni prioritet za Vladu da se ispune uslovi za dobijanje IBAR-a.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u regionu, a naglašen je napor Crne Gore da promoviše važnost dobrih odnosa na putu ka Evropskoj uniji. Konstatovano je da je proces proširenja najlakši, ali i najizazovniji način da se dođe do mirnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana.

Zaključeno je da su jačanje vladavine prava, nezavisnost pravosuđa i medijske slobode ključne za završetak integracija, preneo je portal RTCG.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Bundestaga je u razgovoru apostrofirao važnost potpune usklađenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, kao potvrde pravog partnerstva i želje Crne Gore da postane deo EU.

Spajić i Rot su razgovarali i o važnosti ekonomske integracije i u tom smislu ocenjeno je da Crna Gora ima potencijal za brz ekonomski razvoj, kako bi u najskorijem roku dostigla nivo pojedinih zemalja Evropske unije.

 Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar