Loše vesti za malinare: Grad prepolovio rod

Nevreme napravilo velike probleme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Heidelbergerin

Rod malina je, zbog vremenskih neprilika, do sada prepolovljen u odnosu na prošlu godinu i maksimalno se može očekivati 25.000–30.000 tona ako ne bude više grada do berbe, rekao je predsednik Udruženja proizvođača malina Dobrivoje Radović.

On je za Betu rekao da su u poslednja dva dana grad i bujične poplave oštetili oko 15 odsto roda, a da će, zbog niske cene, izostanka agrotehničkih mera i aprilskog mraza rod na pojedinim parcelama biti manji od 40 odsto do 70 odsto.

„Nevreme, praćeno gradom, čak u pojedinim mestima i veličine lešnika, zahvatilo je u prethodna dva dana Ivanjicu, Arilje, Požegu, Aleksinac, Aranđelovac i Leskovac. U pojedinim delovima zemlje maline ne bi spasila čak ni zaštitna mreže jer bi od težine leda popucala”, rekao je Radović.

Istakao je da je prošle godine proizvedeno oko 55.000 tona malina i sa zalihama od 2022. godine izvezena je skoro celokupna količina od oko 65.000 tona, a ostala je manja količina prerađevina. Radović je rekao da će minimalna akontna otkupna cena za ovogodišnji rod biti 400 dinara za kilogram.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar