Veliki problemi za Kijev: Rusija našla način da “poremeti Starlink”

Rusija je navodno pronašla nove, efikasnije načine da poremeti ukrajinsko korišćenje satelitskih usluga Starlinka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Enrique

List “Njujork tajms” je preneo da su sve veće smetnje poremetile komunikaciju u ključnim trenucima, i da predstavljaju “veliku pretnju po Ukrajinu”.

Nejasno je kako Rusija ometa satelitske internet terminale kompanije koja je u vlasništvu Ilona Maska.

Američki list navodi da je sposobnost Rusije da ometa komunikacije poremetila ukrajinske komunikacione kanale, kao i sposobnost Kijeva da prikuplja obaveštajne podatke i izvodi napade dronovima.

Ukrajinski vojnici rekli su listu da ometanje Starlinka otežava njihovu sposobnost brze komunikacije, ostavljajući ih da se snalaze sa SMS-ovima kako bi dobili informacije o budućim ili trenutnim ruskim manevrima.

Ometanje se, navodno, ponovilo širom severne linije fronta Ukrajine, često se poklapajući sa napredovanjem Rusije. Ovo je prvi put da je ometanje zahvatilo tako široku teritoriju, a ako se nastavi, moglo bi da predstavlja “taktičku promenu u sukobu”.

Rusija je pokušavala da poremeti ukrajinsku komunikaciju od početka rata, ali se Starlink navodno dobro držao, ali ukrajinski ministar za digitalnu tehnologiju, Mihail Federov, rekao je ove nedelje za “Njujork tajms” da se čini da je Rusija nedavno koristila “novu i napredniju tehnologiju za ometanje”.

On je istakao da ruska vojska sada “testira različite mehanizme da poremeti kvalitet Starlink veze, jer je to za Kijev toliko važno”.

Nije precizirao tačno oružje koje Rusija koristi, ali je ruski zvaničnik zadužen za elektronsko ratovanje u zemlji rekao državnim medijima prošlog meseca da je vojska stavila Starlink na “listu meta” i da je razvila načine da poremeti uslugu.Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar