“Svet bi za 5 do 20 godina mogao da se suoči sa pokušajem veštačke inteligencije da preuzme vlast!”

Ovo smatra kum veštačke inteligencije Džefri Hinton

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/youtube/ 60 Minutes

Softverski inženjer i kompjuterski naučnik Džefri Hinton, čovek koji se smatra kumom veštačke inteligencije (AI), kaže da je veoma zabrinut i da veruje da se svet suočava gotovo sa pretnjom od izumiranja – jer stvara oblik inteligencije koji je bolji od biološke!

Veštačka inteligencija svakako povećati produktivnost i bogatstvo, ističe on, ali će tako zarađen novac ići bogatima, a ne onim ljudima čiji će poslovi zbog upotrebe AI-ja nestati.

“To će biti jako loše za društvo”, upozorava Hinton, inače pionir neuronskih mreža koje čine teorijsku osnovu veštačke inteligencije. On iznosi pretpostavku, sa verovatnoćom od 50 odsto, da bi svet u narednih 5 do 20 godina mogao da se suoči sa pokušajem veštačke inteligencije da preuzme vlast.

Hinton je do prošle godine radio u kompaniji Google, ali ju je potom napustio bi slobodnije mogao da govori o pretećim opasnostima od neregulisane veštačke inteligencije.

AI samostalno odlučuje o ubijanju ljudi!

Stručnjak smatra da će zbog svega toga vlasti morati da uspostave “univerzalni osnovni dohodak”, kako bi se sprečio ili bar ublažio negativni uticaj veštačke inteligencije na društvenu nejednakost.

To u praksi znači da bi svaki građanin od države mogao da dobija fiksne novčane iznose određene visine, ukoliko dođe do toga da AI preuzme brojne svakodnevne poslove. Država bi tada svima plaćala određenu platu, bez obzira na to kolikim sredstva sami raspolažu.

Najviše razloga za brigu predstavljaju sistemi veštačke inteligencije koji se koriste u vojne svrhe i koji samostalno mogu da donose odluke o ubijanju ljudi, smatra Džefri Hinton i dodaje da je potrebno usvajanje dokumenta sličnog Ženevskim konvencijama kako bi upotreba veštačke inteligencije u ratu bila regulisala.

On, međutim, ne veruje da će do toga doći pre nego što se dogode neke “vrlo gadne stvari”, pa bi zbog toga najbolje bilo da se upotreba veštačke inteligencije u vojne svrhe u potpunosti zabrani, zaključio je Hinton.Izvor: smartlife.mondo.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar