Filip Blek (h)oda ulicama Beograda: Izložba „Od A do Š“ u galeriji Monolog

Galerija Monolog predstavlja suštinsku, konceptualnu umetnost koja odjekuje sa savremenim i relevantna je za budućnost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Galerija Monolog

Filip Blek je regler kontrasta i energije. U svojoj najnovijoj izložbi pod nazivom “Od A do Š”, koja će biti postavljena u galeriji Monolog od 23. maja, Blek istražuje dualitet pisma, predstavljajući ćirilicu u latiničnom svetu. Kroz svoje radove, on osvetljava i stereohromiju boja, prikazujući crnu i belu u suživotu, dok istovremeno deli svoj jedinstveni životni link između Dorćola i Bruklina.

Izložba “Od A do Š” je više od vizuelnog nadražaja; ona je putovanje kroz svetove koje Filip spaja svojim radom. Ćirilica, kao osnova njegovog umetničkog izraza, postaje sredstvo kojim se povezuju različite kulture i urbani pejzaži. Filip Blek pronalazi načine da figurativno menja, transformiše i preobražava font, inkorporirajući ga u kontekst ulica Beograda ili bilo koje druge metropole u svetu.

Njegovi radovi su duboko ukorenjeni u urbanoj estetici, ali nose univerzalnu poruku. “Ovo je moja prva samostalna izložba koju vidim kao posvetu i odu ulicama Beograda, Dorćola, pa sve do Bruklina. Od uličara ulici. Ali, ne onoj brutalističkoj, nego ulicama Beograda koje volimo i dišemo, i možda nekad zaboravljamo. Sve je emocija, i ovo je moja koja me najviše inspiriše i gura da stvaram”, rekao je Filip Blek.

Blekova izložba je svojevrsna mapa njegovih putovanja i emotivnih veza sa mestima koja su oblikovala njegov umetnički stil i ličnost. Posetioci će imati priliku da vide kako se tradicionalna ćirilica transformiše, prelazeći granice jezika i kulture, dok se crno-beli kontrasti pretvaraju u živopisne priče.

“Negovanje našeg pisma nije stvar tradicionalizma, nego jednog veoma savremenog izraza. Pismo je glavni orijentir kroz gradove i ulice, a Filip veoma posvećen posmatranju znakova pored puta. Kažem posmatranju, a ne čitanju, jer čini mi se da upravo to njegovo primalno shvatanje pisma mu omogućava da ga apstrahuje. Tako nastaju znakovi koji na prvi pogled deluju kodirano, ali dobro poznata arhaičnost nam se obraća na frekvenciji koju svi osećamo. Filipe, nisi čitljiv, ali te razumemo“, istakao je kustos galerije Monolog, Denis Leo Hegić.

Izložba će biti otvorena 23. Maja u 19.30 časova i trajaće do 4. jula, a ulaz je slobodan za sve posetioce. Galerija Monolog srdačno poziva sve ljubitelje umetnosti, dizajna i kulture da posete ovu jedinstvenu izložbu i urone u svet Filipa Bleka, gde se susreću stara i nova, lokalna i globalna estetika.

Pridružite nam se u proslavi kreativnosti i dualiteta koji definišu naš savremeni svet.

O GALERIJI:

Galerija Monolog predstavlja suštinsku, konceptualnu umetnost koja odjekuje sa savremenim i relevantna je za budućnost. Da bi postigla ovo, galerija se trudi da stvori najbolji mogući kontekst kroz autentično razumevanje, kako umetnika, tako i kolekcionara.

Od svog osnivanja 2022. godine, galerija Monolog posvećena je negovanju, podržavanju i održavanju izuzetnih i inspirativnih umetničkih pozicija, kako na srpskoj, tako i na međunarodnoj savremenoj umetničkoj sceni, povezujući Beograd, Atinu, Istanbul i Berlin. Smeštena u prominentnoj Kralja Petra ulici u Beogradu, galerija redovno okuplja beogradsku umetničku scenu, pružajući uzbudljive mogućnosti za istraživanje duha vremena, registraciju vibracija i anticipaciju budućih trendova.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar