Amal Kluni i profesor iz Srbije u timu koji je sastavio izveštaj na osnovu kog sud u Hagu traži hapšenje premijera Izraela i šefa Hamasa

Komisija je osnovana na zahtev tužioca kao podrška njegovoj istrazi o "Situaciji u Državi Palestini"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto :Youtube/ New York Post

Međunarodni krivični sud u Hagu objavio je da traži izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i militantne grupe Hamas zbog ratnih zločina počinjenih na Bliskom istoku. MKS je ovu odluku doneo na osnovu izveštaja eksperata za međunarodno pravo, među kojima je Marko Milanović, profesor međunarodnog prava “Univerziteta u Redingu”, kao i Amal Kluni, advokat za ljudska prava.

Nakon vesti da se traži izdavanje naloga za hapšenje Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa Jahje Sinvar, između ostalog, Komisija eksperata za međunarodno pravo, koje je sazvao tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan, objavila je danas svoje zaključke.

Komisija je osnovana na zahtev tužioca kao podrška njegovoj istrazi o “Situaciji u Državi Palestini”, koja pokriva međunarodne zločine počinjene na teritoriji Palestine ili od strane palestinskog državljanina. Članovi Komisije jednoglasno su podržali ocenu tužioca da je Sud bio nadležan za slučaj i da postoje “razumni razlozi za verovanje” da su pojedinci navedeni u nalozima za hapšenje — uključujući visoke lidere Hamasa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua — počinili ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti iz nadležnosti Suda.

Veće su, između ostalih, činili stručnjaci poput Amal Kluni, advokat i vanredni profesor na Pravnom fakultetu Kolumbije i suosnivač “Klunijeve fondacije za pravdu” i Marko Milanović, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu “Univerziteta Reding”.

– Uprkos našem različitom ličnom poreklu, naši pravni nalazi su jednoglasni. Jednoglasno smo utvrdili da je Sud nadležan za zločine počinjene u Palestini i od strane palestinskih državljana. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Mohamed Dejf i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući uzimanje talaca, ubistva i zločine seksualnog nasilja. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistva, progona i istrebljenja – navela je Amal i dodala:

Foto :Youtube/ New York Post

– Ne prihvatam da bilo koji sukob treba da bude van domašaja zakona, niti da bilo koji počinilac bude iznad zakona. Zato podržavam istorijski korak koji je tužilac Međunarodnog krivičnog suda preduzeo da dovede pravdu žrtvama zločina u Izraelu i Palestini.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar