Srbija prozrela jeftinu britansku podvalu: Propao trik Kurtijevih pomagača i lobista

Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/ PACE TV

Premijer tzv. Kosova, Albin Kurti i ministarka spoljnih poslova i dijaspore u Prištini, Donika Gervala, poslali su pismo predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rouzopulosu u kojem su naveli da će do kraja maja poslati nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu tzv. Kosova.

Ovo pismo poslali su uoči sastanka Komiteta ministara SE, na kojem se neće naći tačka o prijemu tzv. Kosova u ovo telo, sa ciljem da se „odobrovolje“ donosioci odluka da promene svoju odluku i da pozovu tzv. Kosovo da postane 47. članica Saveta Evrope, piše Politika.

Kurtijev trik

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče u Kotoru da je u pitanju još jedan trik Albina Kurtija i njegovih pomagača i lobista, ali ne i ozbiljan pokušaj.

“Reč je o još jednom triku koji zajednički provode Albin Kurti i njegovi pomagači uključujući i Geralda Knausa i sve druge njihove lobiste. Oni sami kažu da će oni dostaviti svoj tekst do kraja maja. A ko ste vi da dostavljate svoj tekst? U Briselskom sporazumu je sasvim jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno, konceptualno i u načelu, saglasili da to bude tekst koji je predala EU – kakve veze oni imaju sa tim i šta imaju da dostavljaju bilo šta”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da je naravno reč o triku zato što, kako je rekao, Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo Kosova u Savetu Evrope.

“Tako da je to još jedan pokušaj, a da li će oni to da urade ili ne, to ne mogu da znam. Ali naravno da je reč o triku, a ne ozbiljnom pokušaju da se bilo šta uradi u pravcu sprovođenja sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, čak i o nacrta Statuta koji je podnela EU nedavno i sa kojim smo mi, kao što sam rekeo, saglasni”, naveo je Vučić.

Podvala izašla na videlo

Reči Aleksandra Vučića da je reč o jeftinom političkom triku, danas su i dobile potvrdu.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala saopštila je danas, da budući da tzv. Kosovo nije bilo na dnevnom redu Saveta Evrope, ponuda za izradu nacrta statuta za Zajednicu srpskih opština više ne važi.

Kako tvrdi neke zemlje su izabrale da se pridruže kampanji Srbije koja je lobirala protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope čime su, smatra ona, ”građanima Kosova uskraćeni mehanizmi te institucije o pravima, posebno za etničke manjinske zajednice i druge marginalizovane zajednice”.

Na zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu danas se nije raspravljalo o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, pošto je na početku sastanka, usvojen konačan dnevni red, na kojem se nije našao zahtev Prištine za članstvo u toj organizaciji, saznaje Tanjug.

Naredna sednica, na kojoj bi se o toj temi raspravljalo, mogla bi da se održi u novembru, rekli su Tanjugu diplomatski izvori.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar