Hrvatski Sabor konstituisan bez prisustva predsednika Zorana Milanovića

Na konstitutivnu sednicu sabora došli su i bivši hrvatski predsednici Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/ Zoran Milanović

Hrvatski sabor konstituisan je danas, bez prisustva predsednika Republike Zorana Milanović, koji je sazvao sednicu, na kojoj je za predsednika ponovo izabran Gordan Jandroković (HDZ).

Za izbor Jandrokovića glasalo je 144 poslanika, dok je protiv bilo šest.

Obrazložiću razloge zbog kojih bi Jandroković ponovo trebalo da bude izabran za predsednika parlamenta, HDZ-ov Ante Sanader je, između ostalog, naveo da “ima 21 godinu iskustva u visokoj politici”.

Konstitutivnoj sednici prisustvovao je premijer Vlade u tehničkom mandatu i lider HDZ-a Andrej Plenković, koji je na pitanje šta očekuje od novog saziva sabora i da li će biti teških reči odgovoro: “Nije do nas. Ja odgovorim kad bude potrebe. A vidite šta se dogodilo u Slovačkoj”.

Na konstitutivnu sednicu sabora došli su i bivši hrvatski predsednici Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su održani 17. aprila, a dogovor o parlamentarnoj većini postigli su Plenkovićev HDZ i Domovinski pokret Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i bivšeg HDZ-ovca, koji je tu stranku napustio zbog neslaganja sa Plenkovićem.

Plenković je prošle sedmice predsedniku Milanoviću dostavio spisak sa najmanje 76 potpisa poslanika, koliko je potrebno za dobijanje mandata za formiranje nove hrvatske Vlade. Ako sastavi novu Vladu, Plenkoviću će ovo biti treći mandat na čelu izvršne vlasti u Hrvatskoj.Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar