Zaokret na tržištu rada: Svaki peti ispitanik spreman na volontiranje

Kako bi stekli neko radno iskustvo pre pravog zaposlenja mladi su spremni da idu na praksu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Ronald Carreño

Posao odavno nije samo odrađivanje zadataka i čekanje plate.

To je posebno izraženo kod generacije Z (mladi rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih) kojima je osećaj svrhe jedna od najvažnijih stvari pri odabiru posla.

Prema jednom istraživanju u Hrvatskoj, čak 95 odsto pripadnika te generacije želi svrsishodan posao koji ima veći značaj od samog plaćanja računa.

Čak 71 procenat ispitanika bi pristao na nižu platu kako bi im posao koji rade pružao više smisla.

Jedan od glavnih razloga zašto generacija Z daje otkaz (njih 72 odsto) jeste taj što im se vrednosti ne podudaraju sa vrednostima koje promoviše poslodavac.

Kada je reč o Srbiji, „Infostud” je u toku prošle godine, za vreme trajanja Regionalnog sajma poslova, sproveo istraživanje sa ciljem da utvrdi stanje na srpskom i regionalnom tržištu rada. Od ispitanika koji se još školuju, najveći broj njih iz Srbije (43 odsto), veruje da će novi posao pronaći u roku od tri meseca nakon završetka školovanja, dok pet odsto njih već čeka posao ili već rade.

– Kako bi stekli neko radno iskustvo pre pravog zaposlenja mladi su spremni da idu na praksu (77 odsto) ili da rade honorarno (51 procenat), dok je svaki peti ispitani spreman i na volontiranje – kazao je Miloš Turinski, pi-ar „Infostuda”.



Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar