Srbija zahteva hitno oslobođenje taoca u Gazi – zajednički poziv upućen sa još 16 zemalja

Hamas već duže od 200 dana drži u Gazi taoce među kojima su taoci naših zemalja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Youtube/ IDF

Srbija je, zajedno sa još 16 zemalja, pozvala na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana, među kojima su i državljani naših zemalja, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Poljska, Portugalija, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su u zajedničkoj izjavi naveli da „sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice”.

„Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava”, navodi se u izjavi, kako je saopštila Služba za saradnju s medijiama predsednika Vučića, javlja Tanjug.

Srbija i 16 zemalja navode da bi, u tom slučaju, „stanovnici Gaze mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći”.

„Snažno podržavamo aktuelne napore u posredovanju kako bismo vratili naše ljude kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu”, navodi se u zajedničkom pozivu Srbije i 16 zemalja.

 Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar