Delimično normalizovan saobraćaj na aerodromu u Dubaiju posle četiri dana POTOPA (VIDEO)

Drugi najprometniji aerodrom na svetu (80 miliona putnika u 2023.) bio potpuno blokiran nakon što je u utorak palo više od 142 mm kiše. Godišnji prosek je 94.7 mm po kvadratnom metru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Saobraćaj na međunarodnom aerodromu Dubai (DBX) je donekle normalizovan, posle četiri dana od nezapamćenih padavina koje su zadesile ovo vazduhoplovno čvorište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kompanije Emirates (EK) i FlyDubai (FZ) – koja inače povezuje matični aerodrom i međunarodni aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (BEG) – nastavile su sa regularnim operacijama.

Najveća kompanija UAE – Emirates otkazala je od utorka do juče naveče gotovo 400 letova i zbog oluje koja je pogodila Dubai u utorak, odložila na stotine drugih – navodi se u saopštenju koje je objavio predesednik ove avio-kompanije Tim Klark.

Ne samo da su obustavljeni letovi iz Dubaija, već su zaustavljene i tranzitne operacije preko ovog aerodroma čije su piste bile potpuno poplavljene, usled čega su hiljade ljudi ostali neplanirano na aerodromu. U sredu, dan nakon nezapamćenih padavina, oko 300 letova iz Dubaija i ka ovom aerodromu je otkazano, navodi BBC.

Kolike su razmere poplava koje su zadesile Dubai i jedan od najprometnijih aerodroma na svetu (prošle godine zabeležio više od 80 miliona putnika prema podacima platforme Airports Council International – ACI), može se zaključiti i iz podatka da je do kraja utorka na aerodrom palo više od 142 mm kiše – dok u proseku godišnje padne 94.7 mm po kvadratnom metru.

Prema agenciji Rojters, najmanje četiri osobe su poginule u najgorem nevremenu koje je zadesilo ovu metropolu u poslednjih 75 godina.

I nisko-budžetna kompanija FlyDubai koja saobraća između ovog grada i prestonice Srbije je uspostavila redovne letove FZ1745 i FZ1749 za Beograd (FZ1746 i FZ1750 za Dubai).

Interesantno je pomenuti da su letovi FZ1745 ovog prevoznika ka aerodromu Nikola Tesla bili otkazani u sredu i petak, dok je u četvrtak, prema javno dostupnim podacima koji se mogu videti na platformi FlightRadar24 avion Boeing 737-800 registarske oznake A6-FPB stigao u Beograd sa višesatnim zakašnjenjem: Umesto da sa piste u Dubaiju poleti u 09:05 po lokalnom vremenu, avion je poleteo tek u 16:42 da bi u Beograd sleteo u 20:15. Naravno, ni povratni letovi FZ1746 iz Beograda za Dubai nisu saobraćali u sredu i petak, dok je u četvrtak avion uspeo da sleti u Dubai posle skoro pet sati provedenih u vazduhu.

Letovi FZ1749 iz Dubaija za Beograd (polazak u 18.55 po lokalnom vremenu) bili su otkazani u utorak, 16. aprila i sredu, 17. aprila, baš kao i letovi iz Beograda ka Dubaiju (FZ 1750) u 23.55. U četvrtak, 18. aprila i petak, 19. aprila avionima A6-FPB i A6-FMB trebalo je više od pet sati da bi sleteli u Dubai.

Od subote, ova kompanija se vratila regularnom redu letenja sa terminala 2 i 3 DXB-a koji se prostire na 2.900 hektara površine, nepunih pet kilometara od centra grada.

Pol Grifits, generalni direktor ovog Aerodroma, rekao je za CNBC da “ovako nešto nikada nisu videli” i da će do nedelje privremeno obustaviti izvestan broj dolaznih letova kako bi se ubrzao oporavak infrastrukture usled štete izazvane kišom i poplavama koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar