Pripremite dvorište za novu sezonu: Stvari koje možete uraditi kako biste ulepšali vašu baštu

Za lepo dvorište uvek su potrebni trud i rad, a neke od ovih radnji su neophodne za pripremu bašte za proleće kako bi zasijala u punom sjaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO:YouTube/ Northlawn Flower Farm

Sada je pravo vreme da krenete da se spremate za proleće, ako to već niste učinili. Treba da pripremite alat, proverite da li treba da se dokupe materijali, nađete đubrivo…

Lepo je videti da se neko brine o svom posedu, jer sve dolazi iz kuće, a evo i par saveta kako da ostavite pravi utisak o svojoj bašti za sunčane dane.

1. Uklapanje boja

FOTO:Unsplash/Zeyad Waleed

Ako želite da poradite na izgledu vašeg dvorišta, treba obraditi pažnju i na boje, da li sklapati različite boje, ili ostaviti da bude istobojno ali u različitim nijansama.

2. Sredite i ofarbajte ogradu

Napolju je otoplilo, što znači da je pravo vreme za sređivanje samog ambijenta, pre svega ograde, ono što se prvo uoči kada prolazimo pored nečije bašte.

Kačenjem neke nove saksije ili žardinjere na ogradu ili zid može osvežiti izgled svega.

Zelena je uvek lep izbor za dvorište zbog svog uklapanja u okruženje, ali i sve druge boje mogu odraditi posao, pogotovo ako želite da napravite kontrast sa postojećim.

Eleganciju u vrtu ćete najlakše postići tako što ćete birati nekoliko istih biljaka, kako bi se ponavljale, tako ćete popuniti prostor biljkama koje se međusobno uklapaju, a celo dvorište će činiti celinu.

Dodavanje zimzelenih biljaka je uvek dobra ideja. Zimzeleno će činiti vrt i tokom zime lepim a izbeći ćete sive tonove, jer to uglavnom ukazuje na nešto negativno, što je skroz suprotno od lepo uređene bašte pred proleće.

Preporučljivo je zasaditi i neke biljke koje teraju komarce, to su biljke čiji je miris neprijatan za njih i one se često sade u prozorske žardinjere kako bi sprečile da ovi insekti ulaze u stanove. Uglavnom su vrlo aromatične pa neke od njih služe i kao začini u jelima.

Neke od njih su: lavanda, nana, matičnjak, bosiljak, beli luk, majčina dušica i ruzmarin.

3. Zasadite i poneko povrće

FOTO:Unsplash/Sandie Clarke

Čak i ako imate manji prostor, uvek možete zasaditi neki čeri paradajz ili papriku. Probajte da gajite svoje povrće, kako bi bilo privlačno onima koji prolaze pored vaše kuće, a deci i vama će se sigurno dopasti da gledate kako raste i napreduje.

Poseban će gušt biti ako budete imali priliku da jedete nešto što ste vi podigli.

Postoji mnoštvo semena koje možete da kupite, a čak se može nabaviti i organsko seme i neke stare sorte. Ako je još uvek hladno, sadite ga prvo u posude, pa ćete kada malo poraste, presaditi u neku dublju posudu ili direktno u dvorište. Paradajz je često najbolje kupiti već uzgojen do određene visine.

Određene sorte se mogu saditi i napolju, kada to dozvoljavaju uslovi. Zelena salata i blitva su, na primer, dobre za sadnju jer rastu iznova, iako vi sečete listove sa strane. Ako imate malo prostora, možete probati i vertikalnu sadnju. Posebno je lako saditi jagode u vertikalnim sadilicama – navodi Livingetc.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar