Predsednik Srbije u Parizu: Vučić dočekan uz najviše počasti, položio venac na spomen-ploču (VIDEO)

U toku je prenos ceremonije svečanog dočeka sa vojnim počastima za predsednika Srbije Aleksandra Vučića ispred Palate Invalida u Parizu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

U toku je doček predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu.

Kako je najavljeno on se sastaje danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka. Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju.

“Hvala Francuskoj, slava našim precima”

Vučić se oglasio na Instagramu i zahvalio Francuskoj na toplom dočeku i tradicionalnom prijateljstvu prema Republici Srbiji i njenom narodu.

– U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije – nisu samo sećanje na herojsku prošlost, one su i zavet i osnova na kojoj gradimo sadašnjost i koračamo zajedno u budućnost i nove pobede.

Francuska i njen narod će u nama uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja koji će ih voleti, kao što je Francuska volela nas.

– Slava našim precima i živelo srpsko-francusko prijateljstvo – napisao je Vučić.

09.44 “Vernost za vernost”

Predsednik Aleksandar Vučić je sa generalom Abadom izvršio smotru garde. Zatim položio venac na tablu “Vernost za vernost”.

09.35 Svečani doček predsednika Vučića

Predsednika Vučića su ispred Palate Invalida dočekali Frank Rister, ministar za spolјnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spolјne poslove Francuske Republike i general Kristof Abad, vojni guverner Pariza.

Intonirane su himna Srbije Bože pravde i himna Francuske Marseljeza.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova večeras biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju.

“Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo”, rekao je Vučić.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema. Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija,poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija. Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak. Naveo je da će sa rukovodstvom kompanije “Daso” razgovarati i o kupovini 12 borbenih aviona “rafal”.

Takođe, on će danas razgovarati i sa predstavnicima francuske elektroprivrede (EDF), nakon čega će ministar finansija Siniša Mali potpisati memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. Kada je reč o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je reč o nuklearnoj energetici u Evropi i svetu, 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora. Tokom dana, predsednik Vučić sastaće se i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta Žerarom Laršeom.

Danas će položiti i venac na spomen-ploču “Vernost za vernost” u Palati Invalida, u znak sećanja na istorijsko prijateljstvo Srbije i Francuske.

“Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije”, ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata. Predsednik Vučić će drugog dana dvodnevne zvanične posete Parizu razgovarati sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret. Inače, Francuska je jedan od vodećh investitora u Srbiji, gde ima 120 kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar