Kako zaštiti i med i medvede?

Na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica zainteresovanima je dostupna brošura u kojoj se može saznati sve o mrkim medvedima i načinima prevencije štete koju pričinjavaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/PollyDot

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) obezbedilo je zaštitne ograde za pet domaćinstava, čiji su pčelinjaci najčešća meta gladnih medveda, a biće posađeno i 300 sadnica autohtonog voća kao izvor hrane za ove sisare.

Zaštiti voćnjake i pčelinjake od gladnih medveda, a medvede od besnih poljoprivrednika, zadatak je koji je pred sebe postavilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) projektom „I mede i med, da uvedemo red”, koji će se sprovoditi prvo u Zlatiborskom, a kasnije i u Raškom okrugu.

Zašto se organizacija koja štiti ptice uopšte bavi medvedima?

– Medvedi su takozvana kišobran vrsta. Čuvajući njih i njihova staništa čuvamo i mnoge druge vrste među kojima su i brojne ugrožene ptice. Radeći na terenu, u razgovoru sa pčelarima, shvatili smo da su napadi medveda veliki problem. Sve su brojniji, a ljudima u ruralnim sredinama prihodi od prodaje meda ili voća jedino je od čega žive. Kada se dogodi napad medveda, oni ostaju bez sredstava za život, a spore procedure države u pogledu kompenzacije često navode poljoprivrednike da sami sprovode pravdu trovanjem ili odstrelom medveda. Trovanje medveda, recimo, u Zlatiborskom okrugu može da ugrozi i opstanak beloglavih supova u Uvcu – objašnjava za „Politiku” Damir Trnovac, projektni menadžer u DZPPS, inače i ornitolog i mamolog.

Zato je DZPPS odlučilo da poljoprivrednicima obezbedi košnice, voćnjake, stoku, a medvedima tako okruženje koje će ih tolerisati. Prvo su izradili mapu koja je pokazala da najpre treba reagovati u Zlatiborskom okrugu i delu Raškog okruga gde se nalazi naša najveća populacija mrkog medveda.

– Za početak, pet domaćinstava najugroženijih pčelara će dobiti ograde dovoljno snažne da zaštite imovinu od medveda, a biće posađeno i 300 sadnica autohtonog voća kao izvor hrane za medvede. Recimo, prošle godine je bio povećan napad medveda na pčelinjake jer je martovski mraz uticao na rod i zbog toga su ovi sisari ostali bez hrane. Na ovaj način želimo da pokažemo da postoje korisna rešenja zaštite kako za ljude, tako i za mrke medvede. Takođe, u ovim krajevima posetićemo i pet škola gde ćemo učenike, kroz predavanja, upoznati sa medvedima, napravićemo i kratak film o prirodnim vrednostima i turističkim potencijalima ovog područja, koji će biti ustupljen lokalnim turističkim agencijama u promotivne svrhe kako bismo podržali i eko-turizam. U planu je da se u kratkim video-formatima na društvenim mrežama predstave akcije postavljanja zaštitnih ograda, sadnje voća i delatnost pčelara ovog područja – objasnio je Trnovac šta sve podrazumeva projekat „I mede i med, da uvedemo red”.

Na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica zainteresovanima je dostupna brošura u kojoj se može saznati sve o mrkim medvedima i načinima prevencije štete koju pričinjavaju. Ovaj priručnik se uveliko distribuira u Zlatiborskom i Raškom okrugu, a takođe će biti korišćen i tokom dečjih radionica.

Projekat je podržala nemačka fondacija za zaštitu prirode „Euro natur” i jedna nemačka kompanija za proizvodnju planinarske opreme.

BONUS VIDEO:Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar