Čović detaljno o aktuelnim temama i večitom rivalu: “Isti smo narod, nećemo obučavati decu da bilo koga mrze”

Predsednik crveno-belih o važnim i gorućim temama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/YouTube/MeridianSportTV

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović govorio je o raznim temama u intervjuu za “Meridiansport”.

On je u ovom velikom intervjuu pre svega pričao o nasledniku, koga je pronašao u aktuelnom predsedniku Upravnog odbora, Željku Drčeliću, ali se dotakao i aktuelne sezone, svim usponima i padovima, ali i planovima za narednu sezonu.

Objasnio je i da večiti rivali da se bore za svoju poziciju da Beograd i dalje ima dva evroligaša, ali nije propustio priliku i da kaže nešto na račun rivala.

O nasledniku u Zvezdi:

“Mislim da sam ga pronašao. Ozbiljno vam kažem. Mislim da je to Željko Drčelić, predsednik Upravnog odbora! Znate da nikad nisam hvalio pro forme, kao što nikad nisam ni napadao pro forme. Mislim da je on čovek koji ima dovoljnu energiju, visprenost i prostor za efikasno pristupanje svemu što su izazovi u košarci. I stvarno mislim da smo pogodili sa čovekom, kao i sa dobrim brojem ljudi u Upravnom odboru. U tom skautingu, za razliku od ovog igračkog, nismo promašili. Mislim da je ovaj skauting vrlo bitan kao potencijal da više nikada ne promašite ili da promašite što manje. Jer, uvek ćete da mašite i u tom igračkom skautingu” – rekao je Čović, pa se osvrnuo na lošu sezonu u Evroligi.

Komentarisao je loš skauting Duška Ivanovića:

“Nama je sezona loša sa aspekta Evrolige iz jednostavnog razloga što nismo imali sreće, a sa druge strane u skautingu smo napravili greške oslanjajući se na iskusnog trenera i čoveka koji jako dobro poznaje košarku Duška Ivanovića. Šabaza Nejpira smo doveli da bude prvi plejmejker, a on nije bio ni peti. A kad vam se sruši kuća na pleju onda znate šta se događa. S tim što je Jago doveden da bude treći plej, pa je postao prvi. Pratilo nas je i mnogo povreda, nismo imali dovoljan stepen posvećenosti u skautingu i platili smo cenu tih promašaja preko Evrolige” – prokomentarisao je pa nastavio:

“Došao je Janis Sferopulos koji je, koliko je mogao, uspeo to da homogenizuje i harmonizuje, jer nije on birao tim. Kad ovo kažem ne mislim ništa loše o Dušku Ivanoviću, ali kad se već u čaršiji vode te trač partije, kako među onima koji znaju nešto o košarci, tako i onima koji ne znaju. Razlog zašto je otišao je jednostavan, upravo ono što sam rekao o selekciji. Po meni je krunski cilj je osvajanje ABA lige. Naravno da bi se osvojila treba da budete prvi na kraju ligaškog dela, znamo šta nam se dogodilo na kraju prošle godine. Prednost domaćeg terena je velika. Da li će uvek biti, videćemo. Mislim da nam dolazi veliki broj igrača iz povreda, da ćemo imati kompletan tim za završnicu, naravno ako nas posluži sreća.”

Govorio je i o temi koja se skoro pokrenula, a to je sudbina Miloša Teodosića u crveno-belom dresu:

“Nama je mnogo nedostajao Teodosić. Na svim evroligaškim mečevima kad je bio odsutan imali smo velike probleme. Iz toga nešto treba da se zaključi za sledeću sezonu, kad se pravi skauting treba da se razmišlja o ovosezonskom iskustvu. Ne samo po pitanju Tea kome su vrata Crvene zvezde uvek otvorena da ostane koliko god misli. Jer, Teodosić je značajan i na pet-deset minuta. Nema baš svako takvog igrača, sa takvim iskustvom, organizacijom i magijom u rukama”

Usledio je i komentar vezan za večitog rivala:

“Moramo da uprostimo određene stvari, Crvena zvezda će držati svoj nivo. Neće obučavati mlade i decu da bilo koga mrze jer to je elementarna kulturološka razlika između crveno-bele boje i izgleda onih koji se bave crno-belom bojom. Mi to nećemo raditi, isti smo narod, a drugo, sport nije tu da bi se mrzeli nego takmičili, pravili dobru atmosferu i tako dalje” – rekao je Nebojša Čović.

Malo o ABA i tome ko će ući u Evroligu:

“Ono što je dosta izvesno – a ne mogu da kažem da je tu bilo šta izvesno preko 90 odsto, jeste da će prvak ABA igrati Evroligu. Na žalost, ABA liga i njen menadžment – mada nije kriv samo menadžment nego i pojedini klubovi i njihovi predsednici ’ka jugu, dole’ koji su pomislili da je košarka nastala od kad su oni ušli u nju – zapustili su rad sa Evroligom. Imali smo ugovor koji je pre tri godine istekao, a da ga niko nije produžio. Takođe, mi smo određenim procentom suvlasnici u Evroligi, što takođe daje određene mogućnosti. I svedeni smo na specijalnu pozivnicu. Budete prvi – preko vajld karte idete u Evroligu. Budete sedmi – preko vajld karte odete u Evrokup, možda i u Evroligu. Još ako imate malo parica iz novokomponovanih poslova, završite priču sa 500 hiljada. Ili 200 hiljada koliko je trebalo da mi platimo za prošlu sezonu, ali nismo, jer smo se prebili. Nisam siguran za drugo mesto, a vidim nervozu u medijima i naručene tekstove. Te će danas ispasti Asvel, te će otići Alba, te ovo, te ono. Ako bismo mi na tu nervozu morali svaki dan da reagujemo, onda ne bismo bili na Kalemegdanu, nego u Lazi.”

Beograd i dva evroligaša:

“Moramo da se borimo za našu poziciju. Zašto Beograd ne bi mogao da ima dva evroligaša, a Atina može. Zašto bismo patili što naši zapadni susedi ne razumeju, neće i ne žele da razvijaju košarku. Slažem se, Cibona je veliko ime. I Olimpija je veliko ime, bez dodatka Cedevita. Oni su nekad bili evroligaši, neka sad ulože, neka se angažuju oko toga. Beograd ima dva evroligaša i mislim da mnogo doprinosimo – i Zvezda i Partizan. I ne vidim razlog da se stalno svađamo. Uvek smo gurnuti u sudar Zvezde i Partizana. ABA liga treba da bude kreirana onako kako se dogovore ta dva kluba, pa nek je zovu velikosrpskom ABA ligom i nek joj precrtavaju znak! Ako smo velikosprski, nemojte da igrate sa nama. Nemojte da se bavite nama, pustite nas, mi smo zaostali, primitivni i šta sve već. E, sad će da se ’upale’ oni, koji se bave nekim drugim disciplinama koje nisu olimpijske – to je nacionalizam, šovinizam… Mislim na ove sa novom disciplinom autošoviniste” – završio je Čović.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar