Hristos Vaskrse! Vernici danas slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Vernici koji proslavljaju Uskrst po Julijanskom kalendaru, ovaj praznik proslaviće 5. maja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/NickyPe

Danas Hrišćanski vernici obeležavaju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru. Po hrišćanskom verovanju, trećeg dana nakon smrti Isus Hrist je vaskrsnuo. Kao spomen na taj dan, hrišćani širom sveta slave ovaj praznik u zavisnosti od kalendara.

Kako i po pravoslavnom verovanju, za Uskrs se farbaju jaja kao simbol Hristovog vaskrsenja, a prvo jaje koje se skuva obično se farba crvenom bojom, koja je simbol Hristove krvi, i čuva se tokom cele godine kao Čuvarkuća.

Na ovaj dan običaj je da se svi članovi porodice okupe i budu zajedno. Ujedno, ovaj dan slavi i novi početak, pa i početak proleća.

Marija Magdalena je rimskom caru Tiberiju, koji nije verovao u Hristovo vaskrsenje, dala crveno jaje i pozdravila ga rečima “Hristos Vaskrse”. Od tada, svuda u dane Vaskrsenja Hristovog, pripremaju se uskršnja jaja kao simbol njegovog vaskrsenja.

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu sinoć je održana misa Uskrsnog bdenja koju je predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

– Živimo u istorijskom razdoblju uz nauk večnog Isusovg uskrsnuća koje nas podstiče da se borimo protiv nasilja u društvu, porodicama, protiv korupcije i onih društvenih prilika koje naše najbolje ljude teraju da napuste Srbiju – rekao je Nemet.

Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, danas slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne i brojne manje crkve.

Vernici koji proslavljaju Uskrst po Julijanskom kalendaru, ovaj praznik proslaviće 5. maja.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar