Srbija i igre na sreću – šta kažu egzaktni podaci?

Srbija značajno ispod negativnog evropskog proseka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Heather Gill

U mesecima za nama, često se suočavamo sa učestalim tvrdnjama o porastu broja zavisnika od igara na sreću. Problem je što se takve tvrdnje temelje na potpuno neproverenim, arbitrarnim brojkama, koje često znaju da idu i do više stotina hiljada, Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovom parametru.

Na osnovu egzaktnih podataka medicinskih stručnjaka i nadležnih ustanova koje se bave ovom problematikom, reč je o brojci od 1.030 zavisnika.

Foto: Unsplash/ Nik

Naravno, navedena brojka je nešto što se mora ozbiljno shvatiti i na čemu se mora proaktivno raditi. Ipak, reč je o cifri i preko 300 puta manjoj od često javnosti predstavljanih, netačnih brojki.

Podaci Specijalne bolnice

Najnoviji dostupni podaci Specijalne bolnice, krovne zdravstvene ustanove u Srbiji nadležne za lečenje bolesti zavisnosti, pokazuju da se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću ovoj ustanovi obrati između 150 do 200 osoba. Ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od referentnog evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije, poređenja radi, taj procenat je tek oko 0.02%).

Istraživanje o igrama na sreću i maloletnicima

Konkretno, domaća javnost mesecima je zasipana podacima o broju zavisnika koji bi, kada bi bili pouzdani, značili da u Srbiji postoji više zavisnika od igara na sreću nego samih igrača. U tom smislu, istraživanje organizacije “Solidarnost za decu” još jedan je važan prilog argumentovanoj raspravi na ovu temu, jer je na uzorku od 1,100 ispitanika pokazalo da je tek 0,6% maloletnika našlo način da dođe u kontakt i učestvuje u igrama na sreću.

Foto: Unsplash/Kaysha

Sprovedeno je u novembru 2023, sa uzorkom ispitanika na teritoriji cele Srbije. Tema je bila učestvovanje maloletnika (od 13 do 17 godina) u igrama na sreću. Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem dece i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je reč o najosetljivijem delu populacije.

Osim što rezultati ukazuju na činjenicu da je 0.6% maloletnika u Srbiji imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću, niti jedan ispitanik nije izjavio da je mogao lično da se kladi u objektima kompanija koje se bave priređivanjem igara na sreću, što je podatak koja ohrabruje, jer pokazuje da priređivači igara na sreću poštuju odredbe člana 6 i 10. Zakona o igrama na sreću, koje to najstrože zabranjuju i sankcionišu.

UPIS: nulta tolerancija na pristup maloletnicima u kladionicama i online

Imajući u vidu činjenicu da je za online klađenje zakonom propisan i jasno uspostavljen sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću – praktično je nemoguće da se maloletnici uključe u ovaj vid igara na sreću mimo nadzora roditelja. Stoga možemo sa sigurnošću javnost još jednom podsetiti i potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost legalnih priređivača članova UPIS na vrlo visokom nivou.

15 godina najviših standarda prevencije i zaštite maloletnika

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već deceniju i po aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije “Moguće je prekinuti” ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Foto: Unsplash/ Keenan Constance

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.Izvor: Promo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar