Oglasio se Batut zbog simptoma na koje se ljudi masovno žale: U poslednje vreme mnogi imaju probleme

Institut za javno zdravlje je pojasnio mnoge nedoumice koje muče naše građane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/user18526052

Proleće je godišnje doba koje nam, pored dužih sunčanih dana, donosi i osećaj umora, nedostatka energije, manjka koncentracije, nedostatka apetita, potrebe za spavanjem tokom dana, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

– Ovaj osećaj, poznat kao prolećni umor, često nas sprečava da uživamo u svemu onome što proleće sa sobom donosi. Našem organizmu je potrebno izvesno vreme da se prilagodi promeni klime do koje dolazi tokom prelaznog perioda, između zime i proleća, i upravo tada se javlja prolećni umor. Osećaj umora i iscrpljenosti, u ovom periodu, možemo umanjiti zdravom dnevnom rutinom – kažu u Batutu.

– Pre svega treba da povedemo računa o načinu ishrane. Da bismo obezbedili našem telu energiju, ishrana mora da bude raznovrsna i bogata hranljivim materijama. Jaku, masnu, začinjenu hranu, koja je uobičajena u zimskom periodu, moramo zameniti hranom koja je bogata vitaminima i dijetnim vlaknima. U ishrani treba da bude zastupljeno sezonsko i jezgrasto voće, žitarice kao što su ovas, proso, kinoa, zatim povrće, kao što su mahunarke, zelena salata, spanać, zelje, blitva, rukola, brokoli, mlad luk, praziluk i rotkvice. Masne vrste mesa treba zameniti piletinom ili ćuretinom i ribom. Treba unositi što više vode, ograničiti unos kofeina i izbaciti iz ishrane prerađenu hranu. Dan možemo započeti sa ovsenim pahuljicama ili ovsenom kašom sa dodatkom čia semenki, orašastih plodova, svežeg voća. Ručak može da se sastoji od čorbice od povrća, dinstanog mesa, barenog ili grilovanog povrća sa dosta raznovrsne sezonske salate koja može da nam bude i deo večere. Sa pravilno raspoređenim obrocima i jednom do dve voćne užine u toku dana, dovoljno sna i sa umerenom fizičkom aktivnošću, možemo sebi da pomognemo u savladavanju prolećnog umora – zaključuju iz Instituta “Batut”.

 

Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar