Potvrđeno! Povlači se sa srpskog tržišta jedan model Fijata zbog mogućeg rizika

U Ministarstvu trgovine objašnjavaju da Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda propisuje, između ostalog, i mere opoziva i povlačenja proizvoda sa tržišta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube/ Loads of Vans

Automobili marke Fijat Doblo K9, koji su proizvedeni u periodu od 19. maja 2022. do 29. jula 2023. godine, povlače se sa tržišta Srbije zbog emisije azot oksida (NOk), potvrđeno je Kuriru u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

– Za putnička vozila robne marke Fiat model Doblo K9 proizvedena u periodu 19. maja 2022. do 29. jula 2023. godine proizvođač/distributer je uočio nedostatak da se zbog greške u specifičnom softveru za kalibraciju elektronske kontrolne jedinice motora (ECU), može dati netačna vrednost kada se podaci obrađuju u vozilu, što može dovesti do emisija azotnih oksida (NOk) iznad regulatornih granica. Prekomerne emisije NOk predstavljaju rizik po životnu sredinu – objašnili su u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

U tom ministarstvu pojašnjavaju da Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda propisuje, između ostalog, i mere opoziva i povlačenja proizvoda sa tržišta.

– Opoziv proizvoda jeste svaka aktivnost ili mera kojom se vrši povraćaj opasnog proizvoda koji je proizvođač ili distributer već isporučio ili učinio dostupnim potrošačima i drugim korisnicima. Povlačenje proizvoda jeste svaka aktivnost ili mera kojom se sprečava distribucija, izlaganje ili nuđenje opasnog proizvoda koji je na tržištu. U ovom slučaju proizvođač je preduzeo meru opoziva proizvoda od krajnjih potrošača odnosno korisnika – kažu u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar