Maloletnik iz Bileće uhapšen zbog sumnje za pokušaj terorizma: Plan napada otkrio na TikToku

Čim su uvideli o čemu se radi policijski službenici su pojačali mere bezbednosti oko škola u Trebinju i pokrenuli sveopštu istragu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
POlicija BiH Bosna
Foto: Youtube/printscreen

Maloletnik (17) iz Bileće, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo terorizma, navodno je nacrtao plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, popisujući mrtve i ranjene, kao i satnicu kada će započeti napad, te da će sve okončati samoubistvom, ekskluzivno saznaje ATV.

Čitav plan napada maloletnik je navodno prikazao prilikom lajv četa na “TikToku”. Na snimku (u koji je ATV imao uvid) navodno se vidi kako je u svesci iscrtana skica, odnosno tlocrt škole. Označeni su ulazi, dvorište, hodnik stepenište, te popisan broj mrtvih po različitim prostorijama. Čak je zapisana i ukupna kalkulacija u kojoj se navodi 12 mrtvih i 23 ranjena.

Ono što je zaprepastilo sve jeste da je pored tog broja napisan današnji datum 15. mart 2024. godine, što je bio signal da se na noge podignu sve raspoložive snage policije.

Osim broja mrtvih, sa leve strane crteža popisana je satnica prema kojoj bi navodni napad trebao početi u 10:10 časova. Izlazak je planiran u 12:22, dolazak policije u 12:53, dok je u 13:05 časova upisano – samoubistvo.

Maloletnik je sporni crtež prikazao na ”TikToku”, a dok ga je prikazivao skrenuo je kameru pored crteža, pokazajući pištolj. Spornom čatu prisustvovalo je više osoba, a jedan zabrinuti korisnik ”TikToka” je sve prijavio policiji.

Čim su uvideli o čemu se radi policijski službenici su pojačali mere bezbednosti oko škola u Trebinju i pokrenuli sveopštu istragu.

Istragu su vodili PU Trebinje i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske. Ubrzo su, pomoću IP adresa, uspeli da lociraju računar sa kojeg je sve prikazano na ”TikToku”. Ispostavilo se da iza svega stoji maloletni (17) koji je uhapšen.

– Maloletnik je lociran i uhapšen u Bileći. Izvršen je pretres kuće koju je koristio i u pretresu je pronađena sveska sa spornim crtežom! Pronađen je i pištolj koji se video na snimku i ispostavilo se da se ne radi o pravom oružju, već o plastičnom pištolju  – otkriva izvor ATV-a.

Nezvanično se saznaje da je maloletnik priznao da je sačinio sporni crtež i da je sve prikazao na društvenoj mreži, ali je za njega to po svemu sudeći bila šala. Navodno je tvrdio da nije zaista planirao da napadne školu.

Ipak pretnja je shvaćena veoma ozbiljno i on je sproveden Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske na dalje postupanje.

Prema rečima načelnika PU Trebinje Siniše Lakete maloletniku je na teret stavljeno krivično delo terorizma. Da li će ta kvalifikacija ostati odlučiće nadležni tužilac nakon ispitivanja osumnjičenog.Izvor: Telegraf.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar