Zakon u Srbiji predviđa POSEBAN STAŽ za majke: Evo kada će moći da podnose zahteve i da li će moći ranije u penziju?

Ukoliko do 2032. godine ne bude novih izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, majke s jednim ili dva deteta moći će prvi put da ostvare pravo na poseban staž

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/bristekjegor

Zakon o PIO sadrži odredbu o posebnom stažu u trajanju od 6 meseci ženama osiguranicima koje su rodile jedno odnosno u trajanju od godinu dana ženama koje su rodile dvoje dece.

Ali primena te odredbe odložena je do početka 2032. godine kada će žene osiguranici moći da počnu da podnose lične zahteve za utvrđivanje te kategorije posebnog staža, podseća PIO fond.

Mogu li majke ranije u penziju?

Za one koje to nisu znale, zakon predviđa i nešto što se zove poseban staž. Zahteve za utvrđivanje tog staža žene će moći da podnesu 2032. ukoliko su rodile jedno ili dvoje dece, ali taj staž ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju.

Godine života kao uslov za osiguranike žene uvećavaće se do 2032. godine, kada će uslovi za žene i muškarce biti izjednačeni na 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Uslovi za prevremenu starosnu penziju se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce i biće 60 godina života i 40 godina staža osiguranja. Znači, kao uslov za odlazak u penziju i dalje se uzimaju samo navršene godine radnog staža i uplaćenih doprinosa.

Majke koje imaju troje dece ne mogu ranije da se penzionišu, ali mogu da računaju na veći iznos na čeku.

Ukoliko do 2032. godine ne bude novih izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, majke s jednim ili dva deteta moći će prvi put da ostvare pravo na poseban staž i to tako što će im se za jedno dete staž računati šest meseci, a za dvoje – godinu dana. Za sada ovo pravo mogu da ostvare samo majke s troje dece kojima se ovaj staž računa dve godine.

Iako bi majkama s troje dece mnogo više značilo kada bi im ove dve godine pomogle da odu ranije u penziju (da recimo kada napune 63 godine mogu u penziju kao da imaju 65 godina), Zakon to ne predviđa.

Doprinos, ne i osiguranje

U PIO fondu objašnjavaju da poseban staž nije staž osiguranja i ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju, već samo doprinosi uvećanju iznosa penzije. Jer se kao uslov za odlazak u penziju i dalje uzimaju samo navršene godine radnog staža i uplaćenih doprinosa.

Dakle, nijedna žena koja sada ima troje dece neće sticanjem uslova za penziju moći da računa na ove dve godine kao uslov za penziju, već samo kao šansu za nešto veću penziju. Upravo su ovo najčešće nejasnoće žena s troje dece koje kada podnesu zahtev za penziju, saznaju u PIO fondu da im zapravo te godine ne ulaze u ukupan radni staž i da moraju da nastave da rade.

Budućim penzionerkama sa posebnim stažom biće veći koeficijent koji se, kada steknu uslov za penziju, obračunava na kraju, a koji preračunato znači kao da je žena radila dve godine duže. Taj viši koeficijent će joj doneti i veću penziju. Na primer, obračunaće joj se 37 umesto 35 godina radnog staža s kojima je, recimo, otišla u penziju.

Isto važi i za majke s petoro i više dece, njima se poseban staž računa u trajanju od dve godine, ali ne kao uslov za sticanje prava na penziju.

Koliko majci poseban staž donosi dodatnog novca?

Primera radi, ukoliko se ženi s troje dece na osnovu 20 godina staža na poslu utvrdi penzija u visini od 30.000 dinara, poseban staž u trajanju od dve godine će joj penziju povećati za 10 procenata, pa bi ona iznosila 33.000 dinara. Žena koja ima dvoje dece, na isti broj godina staža, 20, dobila bi povećanje od pet procenata, to jest 31.500 dinara penzije, ali od 2032. godine.

Žene će tek za 9 godina prvi put imati pravo na poseban staž. Tačnije, tek 2032. moći će da podnesu zahteve za utvrđivanje posebnog staža ukoliko su rodile jedno ili dvoje dece, bez obzira na to kad su deca rođena, rekli su pre tri godine za Politiku u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za razliku od staža osiguranja, koji se utvrđuje na osnovu prijava registrovanih u matičnoj evidenciji, poseban se isključivo utvrđuje po zahtevu osiguranika, i to rešenjem, naglašavaju kažu u PIO fondu.Izvor: Kurir

Komentari (1)

  1. Onda bi bilo pravedno da se i nama muškarcima, prizna kao radni istaž vreme koje smo proveli u vojci. Godinu dana života u uniformi zaista nije malo. U suprotnom, mislim da ovo predstavlja diskriminaciju.

    Odgovori

Ostavite komentar