Snimio neobično stvorenje u moru, pa na mrežama pitao šta je, ubrzo mu je stigao odgovor

Nije morao dugo da čeka na odgovor

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ Antun Ivanković

U Facebook grupi “Živi svet Jadranskog mora” korisnik Nikola Špoljar postavio je fotografiju neobičnog stvorenja kog je snimio na površini mora.

– Šta bi ovo bilo? Opisao bih kao niz povezanih prozirnih kesa s belom tačkom, kreću se sporo uz površinu lagano nošeni morskom strujom. Sinoć sam u dva navrata video to u moru, radi se o Umaškom području, objavio je Špoljar tražeći pomoć u identifikaciji neobičnih stvorenja.

Nije morao dugo da čeka na odgovor.

Stručnjak Pero Ugarković sa splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo, rekao je da je uveren da je reč o Salpi maxima. S obzirom na to da je reč o fotografiji, ponekad je teško tačno ustanoviti o kom se morskom stanovniku tačno radi.

Salpa maxima ili velika salpa, kako piše Institut Plavi svet, je vrsta planktona. Kreće se kontrakcijama svog providnog tela kojima izbacuje vodu iz organizma. Najčešće se opažaju međusobno povezane u koloniju, a ponekad i kao samostalne jedinke. U Jadranskom moru je 2013. zabeležena kolonija koja je bila dugačka oko sedam metara.Izvor: Objektiv.rs, Jutarnji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar