Stavite emocije NA PAPIR: Ekspresivno pisanje će vam pružiti MIR i SPOKOJ

Oslobodite se stresa putem ove tehnike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Svako od nas kroz život prolazi kroz razne stresove i napetosti, bez obzira da li se radi o zdravlju, poslu, finansijama ili nekom drugom obliku nestabilnosti –brojna su takva osećanja čiji se uzrok teško eliminiše.

Dobra vest je da emocije i njihove posledice možemo da držimo pod kontrolom.

Poslednjih godina popularna je izuzetno jednostavna metoda koja i naučno dokazano pomaže u postizanju duhovne relaksacije i unurašnjeg mira.

Radi se o tehnici poznatoj pod nazivom “ekspresivno pisanje”.

Foto/Pixabay.com

Ekspresivno pisanje je zapisivanje sopstvenih misli, osećanja i iskustava, odnosno izražavanje najdubljih emocija kroz pisane reči. Nešto poput pisanja dnevnika, posebno o situacijama koje su osobi izrazito teške i bolne.

Ova terapija je proučavana je kroz više od 200 istraživanja koja su potvrdila njene pozitivne efekte na poboljšanje psihičkog, ali i fizičkog zdravlja. Pokazalo se da za najbolji efekat ekspresivnog pisanja bi trebalo da pišete 4 dana uzastopno, trajanju po 20 minuta. Ovu tehniku sprovodite sami, kod kuće, u toplini svog doma, na klupici u parku – kad god osetite potrtebu.

Važno je da sve svoje misli i osećanja bez suvišnog razmišljanja prenesete na papir.

Foto/Pixabay.com

Istraživanja su potvrdila da ovaj oblik terapije pomaže da se eliminišu negativne emocije, smanje stres i teskoba, ojača pamćenje, ublaže simptomi posttraumatskog stresa i poboljša kvalitet sna.

Potvrđeni su pozitivni učinci u različitim situacijama.

Primera radi, ispitanici koji su pisali o svojim mislima i osećanjima pre polaganja važnog ispita postigli su bolje rezultate od onih kod kojih nije primenjena terapija ekspresivnog pisanja.

Foto/Pixabay.com

Ako se radi po uputstvima, ekspresivno pisanje može da ima sledeće pozitivne psihološke učinke: bolje upravljanje emocijama, eliminisanje negativnih misli, nemira i anksioznosti, smanjivanje stresa i napetosti, prestanak opsednutosti ili razmišljanja o teškom iskustvu, spoznaja i jačanje sopstvenihpozitivnih osobina, prepoznavanje novih izvora snage, otkrivanje vlastitih potencijala, jačanje snage, izgradnja samopouzdanja, uspostavljanje osećaja životne vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Rešite se stresa uz pomoć ČAJA: Ove 4 biljne vrste su NAJDELOTVORNIJE

Guglali smo recepte i mesili hleb u karantinu, a postoji i tajni razlog za toIzvor: Objektiv.rs, alternativa-za-vas.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar