“Okean bi mogao da bude topao 100 stepeni ili više”: Astronomi otkrili planetu sa dubokim okeanima

Novootkrivena planeta je dva puta veća od Zemlje i nalazi se na oko 70 svetlosnih godina udaljenosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Guillaume Preat

Astronomi su posmatrali udaljenu planetu koja bi mogla da bude prekrivena dubokim okeanima, preneo je Gardijan.

Opservacije, koje je načinio svemirski teleskop Džejms Veb (JWST), otkrile su vodenu paru i hemijski „potpis” metana i karbon dioksida u atmosferi egzoplanete, koja je dva puta veća od Zemlje i nalazi se na oko 70 svetlosnih godina udaljenosti.

Ovakva hemijska mešavina je u skladu sa vodenim svetom gde bi okean pokrivao celu površinu i atmosferom bogatom vodonikom, prema istraživačima sa Univerziteta u Kembridžu.

– Okean bi mogao da bude topao 100 stepeni ili više. Na visokom atmosferskom pritisku, ovako topao okean bi mogao da bude tečan, ali se ne zna da li bi mogao da bude naseljiv životom – rekao je profesor Niku Madhusudan, koji je bio na čelu analize.

Ovakav zaključak je objavljen u žurnalu „Astronomy and astrophysics letters”, ali ga je osporio kanadski tim, koji je napravio dodatne opservacije iste egzoplanete, poznate kao TOI-270d. Oni su utvrdili da postoje iste atmosferske hemikalije, ali sumnjaju da je planeta isuviše topla za tečnu vodu, jer kažu da je temperatura oko 4.000 stepeni.Izvor: Gardijan, Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar