Francuska prva država u svetu koja je abortus proglasila ustavnim pravom

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošle nedelje da je njegova vlada posvećena tome da „pravo žena na abortus učini nepovratnim tako što će ga uneti u ustav”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vikipedija

Francuska je postala prva zemlja na svetu koja je abortus proglasila ustavnim pravom – a francuska vlada kaže da je taj potez odgovor na pooštravanje zakona u SAD, prenosi SkyNews.

Nacrt zakona koji je usvojio francuski Senat nakon glasanja u sredu 28. februara odobren je nakon zajedničke sednice parlamenta u ponedeljak.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošle nedelje da je njegova vlada posvećena tome da „pravo žena na abortus učini nepovratnim tako što će ga uneti u ustav”.

Francuska vlada je u uvodu zakona rekla da je pravo na abortus ugroženo u SAD, gde je Vrhovni sud 2022. godine poništio 50-godišnju presudu koja je to garantovala.

U uvodu u francusko zakonodavstvo stoji:

– Nažalost, ovaj događaj (u SAD) nije izolovan: u mnogim zemljama, čak i u Evropi, postoje struje koje po svaku cenu nastoje da ometaju slobodu žena da prekinu trudnoću ukoliko to žele.

Nijedna od najvećih političkih partija u Francuskoj zastupljena u parlamentu nije dovela u pitanje pravo na abortus, koje je u zemlji dekriminalizovano 1975. godine.

Makron se navodno nadao da će ga revizija ustava izdvojiti od francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni skup uoči evropskih izbora u junu.

Nacionalni skup prednjači u anketama kako se izbori približavaju, a 46 od 88 poslanika, uključujući trostruku predsedničku kandidatkinju Marin le Pen, glasalo je za reviziju ustava.Izvor: Sky news

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar