Samo TRI osobe na svetu mogu da putuju bez pasoša: Evo o kome je reč

Njima nije potreban pasoš za putovanje bilo gde u svetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ConvertKit

Kada putujete u drugu zemlju, najvažnija stvar koju morate poneti je pasoš, barem za većinu ljudi na svetu.

Ipak, postoje tri osobe na koje se to pravilo ne odnosi, odnosno nije im potreban pasoš za putovanje bilo gde u svetu.

U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Pre kralja Čarlsa tu je privilegiju imala kraljica Elizabeta II, koju je Čarls nasledio na prestolu nakon što je najdugovečnija britanska kraljica preminula 8. avgusta 2022. godine.

Dakle, taj izuzetak se odnosi samo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva, ne i na ostale članove kraljevske porodice. Čak je i kraljica Kamila dužna da sobom nosi diplomatski pasoš.

Što se tiče Japana, tamošnje ministarstvo je 10. maja 1971, kako piše CNBC TV18, izdalo dokument u kojem se navodi da bi bilo krajnje neprikladno izdati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se takođe dodaje da će biti krajnje neprikladno da se car podvrgne imigracijskim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Ta privilegija vredi samo za cara i caricu, dok se za ostale članove carske porodice, uključujući prestolonaslednika i princezu, izdaju diplomatski pasoši.

Kada dolaze u bilo koju zemlju, car i carica Japana dužni su samo da pokažu dokument tamošnjeg ministarstva, koje unapred obaveštava zemlju o njihovom dolasku. U slučaju kralja Čarlsa III, ta je dužnost poverena njegovu ličnom sekretaru ser Klajvu Aldertonu.Izvor: Vecernj list

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar