Krpelja već ima, a kada stižu komarci? Evo kakve su prognoze, postoje dva ključna faktora

Za razliku od prethodne godine tokom narednog perioda prognozira se mnogo manje padavina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Mithil Girish

Krpelji su se ove godine pojavili ranije nego prethodnih godina već sredinom februara. Ovih insekata koji izazivaju opasnu lajmsku bolest inače najviše ima od marta, aprila, a potom od avgusta do oktobra. Komaraca, na svu sreću još nema u Beogradu, a prema trenutnim predviđanjima ovog proleća i leta neće nam praviti velikih problema.

Za razliku od prethodne godine tokom narednog perioda prognozira se mnogo manje padavina. To je dobra vest kada su u pitanju insekti kojima vlažno i kišno vreme pogoduje, jer će ih biti manje!

Foto: Unsplash/ National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Iako će padavina biti znatno manje, krpelji su se već pojavili! Kako su za “Blic” potvrdili iz JKP “Gradska čistoća” visoka vlažnost i temperatura vazduha koja se u februaru kretala od 3 pa čak do natprosečnih 20 stepeni Celzijusovih pogodovala je razmnožavanju krpelja.

Ističu da su u pitanju iksodidni krpelji koji su opasni jer mogu da prenose vrlo teška parazitska, bakterijska i virusna oboljenja na domaće životinje i ljude.

Foto: Unsplash/ Erik Karits

– Brojnost krpelja se ove sezone kreće u granicama očekivane brojnosti. Njihova aktivacija počinje na temperaturama od 5 do 7 Celzijusovih stepeni. Po biološkim karakteristikama, njihova brojnost je uvek povećana u periodima od marta do početka jula i od kraja avgusta do kraja oktobra. Za njihov razvoj su važne prevashodno temperatura vazduha i idealna vlažnost vazduha i zemljišta, navode za “Blic” iz ovog javnog gradskog preduzeća.

Objašnjavaju i da, ukoliko nastupe ekstremni uslovi (visoke minusne temperature, suviše visoka vlaga, kao i ekstremno visoke temperature i suša) krpelji odlaze u stanje hibernacije.

Hoćemo li se mučiti sa komarcima

Larve komaraca nisu zabeležene tokom februara 2024. godine, a kako navode iz JKP “Gradska čistoća” zbog toga što se tokom proleća i leta očekuje znatno manje padavina nego prošle godine biće ih manje tokom leta.

– Leto će biti izuzetno sunčano, a niska vlažnost vazduha će se svakako negativno odraziti na populacije krpelja i komaraca tokom sezone, kažu za “Blic”.

Foto: Unsplash/ Erik Karits

Iz ovog javnog gradskog preduzeća ističu da su stručni timovi Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP “Gradska čistoća” na oprezu i već se obavlja monitoring larvi komaraca tokom, ali i krpelja u svih šesnaest beogradskih opština.

Kako se razvijaju komarci

Razviće komaraca je obuhvata četiri razvojna stadijuma:

jaje
larvu
lutku
odraslu jedinku

Prva tri stadijuma razvića su vezana za vodenu sredinu, a to može biti bilo koja vodena površina: bara, jezero, kanal, zatim bure, kanta, saksija ili guma u kojima se nalazi voda.

– Kada su uslovi sredine nepovoljni ili tokom zime, ženke nekih vrsta prelaze u hibernaciju i tako produžavaju svoj životni vek. Osim u odraslom stadijumu, neki komarci prezimljuju i kao larve ili jaja. Odrasle jedinke komaraca su osetljive na visoke vrednosti Sunčevog zračenja i sušni period, objasnili su iz JKP “Gradska čistoća” za “Blic”.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar