Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Od uspostavljanja zajedničkog tržišta rada korist će imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije, rekao je Mali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen / Pink

Jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije od danas je zvanično uspostavljeno, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, i dodao da će to doprineti daljem ekonomskom napretku i većim investicijama u naš region, kao i poboljšanju kvaliteta života građana zemalja potpisnica.

Mali je objasnio da je danas počela primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Ta dva protokola, podsetio je ministar Mali, potpisana su u januaru u Skoplju na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

– Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola – objasnio je Siniša Mali.

Mali je napomenuo i da će elektronske usluge za prijavu radnika jedinstvenom tržištu rada postati dostupne građanima tokom sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Od uspostavljanja zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije će, dodao je Mali, korist imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.

Prema njegovim rečima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a što će doprineti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu.

Istovremeno, dodao je, privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama, lakše će dolaziti do nedostajućih kadrova.

– Iako Srbija danas ima rekordno visoku zaposlenost od 50,5 odsto i nisku nezaposlenost od 9,1 odsto, veoma nam je važno da privučemo novu radnu snagu iz regiona, imajući u vidu naše ambicije i planove obuhvaćene programom „Skok u budućnost – Srbija 2027. Zato je ovo za nas velika stvar koja će doprineti rešavanju pitanja nedostatka radne snage – rekao je Mali.

Siniša Mali je istakao i da će jedinstveno tržište rada doprineti daljem rastu građevinske industrije, turističkog i ugostiteljskog sektora, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kako je naglasio ministar Mali, podržavamo i aktivnosti na stvaranju uslova za slobodnu trgovinu i pojačano investiciono ulaganje, a Srbija je poslednjih godina apsolutni lider u regionu Zapadnog Balkana i obara sve rekorde kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija.

– U 2023. godini smo privukli rekordnih 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Takođe, naša zemlja je prva po nivou stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu i u periodu od tri godine imamo oko 60 odsto ukupnih investicija u taj region – naveo je Mali.

Siniša Mali je podsetio da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada rezultat inicijative „Otvoreni Balkan“, koju je, rukovodeći se politikom unapređenja ekonomske saradnje, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a upravo kako bi se olakšalo kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

– Smisao inicijative „Otvoreni Balkan“ je od samog početka produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta kroz realizaciju različitih mera koje će doneti, pre svega, brze, konkretne i jasne rezultate koji će biti vidljivi našim građanima i kompanijama, i koje će doprineti razvoju naših ekonomija. Takođe, veoma je važno da kroz implementaciju inicijative „Otvoreni Balkan“, stvorimo nove prilike za mlade ljude, da žive i rade u regionu, da ostanu ovde i da rade na daljem napretku naših ekonomija – rekao je Mali.

On je naglasio i da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada samo jedan od benefita inicijative „Otvoreni Balkan“, u okviru koje su, podsetio je, uspostavljene brze trake na graničnim prelazima radi olakšavanja poslovanja privredi i ubrzanja protoka roba, kako kamioni ne bi satima čekali na granicama, već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno.

Ministar finansija je zaključio da nam je danas više nego ikada potrebna regionalna saradnja u svim oblastima, a što će doprineti ekonomskom razvoju, i daljem poboljšanju kvaliteta života građana.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar