Rusija napravila “Stupor”, jedinstveni sistem za zaštitu od dronova, ugrađena mu je veštačka inteligencija (VIDEO)

Proizvođači "Stupora", uz pomoć sopstvenog softvera, spojili su uređaje koji rade na različitim principima, u jedan sistem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/emkanicepic

Rusija je napravila kompleksan sistem za zaštitu objekata od dronova koji je sposoban da blagovremeno otkrije i onesposobi bespilotnu letelicu koristeći istovremeno više metoda, saopštio je Sputnjiku direktor razvoja kompanije-proizvođača drona “Stupor” Vladislav Kustarev.

– Uzimajući u obzir osnovne zahteve korisnika i stručnjaka Ruske garde, Ministarstva odbrane Rusije, kao i ruskih obaveštajnih službi, napravili smo jedinstven sistem “Stupor”, zasnovan na komplementarnim sistemima za detekciju kao što su radarska stanica, skener radio-frekvencija, optička stanica za prepoznavanje dronova i sistemi za suprotstavljanje – oprema za ometanje i kompleks za zamenu koordinata – objasnio je Kustarev.

Kako je dodao, proizvođači “Stupora”, uz pomoć sopstvenog softvera, spojili su uređaje koji rade na različitim principima, u jedan sistem, što je omogućilo da se postigne veća pouzdanost.

– U softverski paket ugrađena je veštačka inteligencija koja omogućava “Stuporu” da radi bez pomoći operatera sistema. Izveštaji i arhivske informacije o događajima mogu se preuzeti direktno na telefon. Pored toga, u naš sistem se mogu integrisati sistemi za detekciju i suprotstavljanje drugih proizvođača – istakao je Kustarev.

Prema njegovim rečima, primena sistema kao što je “Stupor” danas je posebno aktuelna u uslovima specijalne vojne operacije, pošto su infrastrukturni i vojni objekti u centralnom delu Rusije svake nedelje izloženi napadima ukrajinskih dronova i nije uvek pogodno da se obaraju sistemima PVO i da se tako na jeftine bespilotne letelice troši skupa municija.

– Objekti energetskog kompleksa već se opremaju stacionarnim sistemima za otkrivanje i onesposobljavanje bespilotnih letelica, koji rade u stalnom režimu. Najveći deo napada dronova dešava se noću, kada je teže da ljudsko oko primeti leteće objekte na nebu – objasnio je stručnjak.

Govoreći o taktičko-tehničkim karakteristikama “Stupora”, sagovornik Sputnjika je napomenuo da su kompleksi “Štorm” i “Štilj”, koji su uključeni u sistem, sposobni da otkriju i onesposobe metu na udaljenosti većoj od pet kilometara. Takođe, odbrambeni sistemi “Pars” onesposobljavaju bespilotne letelice na udaljenosti do dva kilometra.

 Izvor: Sputnik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar